Имунна Система

Имунна Система

Имунната система 

Привет на всички 🙂

Седнах да напиша тази статия, поради много причини. Имам свободно време за размисъл, искам да споделя мнението и вижданията си по темата, може да са от полза за някой. А се надявам да провокирам и дискусия, която да доведе до ползи за всички, които са наши членове в групата или пък ни четат понякога.

Не ангажирам никой с мнението си, не го приемайте и като лекарски съвет или прочие (не съм дипломиран медик, холистик или диетолог:).

Ако решите да приемете част от съветите, то винаги се посъветвайте с лекар, който да прецени дали е подходящ за вас.

Съвсем в крак с актуалната тема си говорихме с един приятел за корона вируса, който е обхванал света и продължава да се разпространява неконролируемо.

Направиха ми впечатление следните особености: в Индия, страна с население от над 1млрд. и относително ниска култура на хигиена (и не само култура, ами подходящи условия) има заболели до момента точно 113 души (16.03) .

В Африка (целият континент), където живеят отново над 1.1млрд заболелите са около 300 души, като в повечето страни случаите са единични. Само в Южна Африка са 50.

Повече информация тук: -https://gisanddata.maps.arcgis.com/apps/opsdashboard/index.html#/bda7594740fd40299423467b48e9ecf6

И в 2-та случая става въпрос за топло време и липса на хигиена, нещо което водещите вирусолози отхвърлиха като възможност за липса на зараза. Напротив личната хигиена е поставена на първо място в мерките за борба с вируса.

За мен остава една трета възможност и тя е имунната система на хората, които живеят там.

Дали тя не е по-устойчива от на останалите и не се е калила във времето, тежките условия на живот и множеството другу болести, които дебнат там?

В тази връзка реших да споделя моите вярвания как бихме могли да подобрим имунната си система.

И не става въпрос да я подобрим за 2 дни, 2 седмици и точно сега, за да се справим с корона вируса.

Не, не става за 2 дни и 2 седмици с пиене на безброй добавки за кратък период (пс, те вече даже са изкупени от аптеки и магазини). Става въпрос за систематични, ежедневни и постоянни действия. Простички неща, но ежедневни.

Ще ги разделя в няколко категории, които няма да изненадат повечето от вас, тези които са редовни читатели и членове на групата ни. 

Ето ги и тях:

  • Храна и хранителни добавки
  • Спорт/Движение
  • Сън/Възстановяване
  • Дишане
  • Студени душове
  • Негативна vs. Неутрална/Позитивна нагласа
  • Growth Mindset

Храната 

Много сме говорили, че храната е най-доброто лекарство, имаме много статии посветени на нея. Вярвам, че придържайки се към хранителен режим, който ви подсигурява енергия идваща от цели храни (сезонни, локални, отглеждани в добри условия), богати на полезни мазнини и протеини и с ниско съдържание на захари, нишесте (въглехидрати) ще си подсигурите добри условия за намаляване на възпалителни процеси в организма. Съветвам всеки, който се интересува какво, кога и как да яде да прочете книгата на др. Марк Хайман (FOOD: What the heck I should eat). Качил съм я във Фейсбук групата ни. Пс, хранителните добавки също имат своята роля, като аз лично винаги през зимните месеци взимам Витамин Д3 (5000 единици на ден).

Спорт и Движение 

Ползите от спорта и ежедневното движение са многобройни. Умерените до интензивни тренировки поддържат имунната система, като стимулират движението и обмяната на множество подтипове имунни клетки между тъканите по време на засилена циркулация. Ежедневните упражнения натрупват ползи за подобряване на цялостната имунна защита и здравето на метаболизма. Според проучване направено през 2019г. , както и няколко други проучвания, се предполага, че редовната физическа активност намалява честотата и смъртността от грип и пневмония.

Забележка: Претоварването (претрениране) и липсата на качествено възстановяване могат да имат точно обратният ефект от спорта: отслабване на имунната система. Затова цикъл от 4-5 дни трениране (в рамките на 1-1:30 ч.)  с 2-3 дни почивка е оптимален според мен.

 

 

Сън и Възстановяване 

Знаете ли колко % от населението, което спи под 7ч няма здравословни проблеми? Нула %, да 0. Така твърди професор Матю Уокър и аз съм склонен да се съглася. Силно ви препоръчвам да изгледате участието му в  Google Talks. Имаме го на сайта качено: http://www.lchf-bg.com/sleep-matters/.

 

 

Дишането 

Това е може би най-подценяваната ежесекундна дейност, която изпълняваме и без която не можем да живеем.  Правим я автоматично и не обръщаме никакво внимание на нея. Как дишаме, правилно ли е, защо е така и тн. Голяма част от хората не дишат правилно – обикновено дишаме с кратки, бързи и плитки вдишвания и издишвания.

Писали сме по темата и отново ви приканвам да я прочетете тук: http://www.lchf-bg.com/breathing/

 

 

Студени душове/вани 

Сигурно вече доста от вас са чули и са се запознали с метода на Wim Hofman (The Iceman).  Особено актуален е в днешни дни, когато известни спортисти стават посланици на неговите методи за подобрение на имунната система. Новак Джокович и други публикуваха видеа по темата. Комбинацията от дихателни упражнения, студени душове и вани, както и медитация помагат много за укрепването на имунната система. Аз лично ги практикувам от една година и повече и съм много доволен от резултата.  Изгледайте отново интервюто с Вим Хофман тук. След това следвайте съветите преди да започнете с тях, за да се подготвите добре и да изпитате удоволствие от тях. Можете да си свалите и апликацията (WHM), която е налична и в Google Play, както и в Apple store. По този начин винаги и навсякъде ще можете да практикувате дишане, студени душове, ледени вани, медитация и стречинг. И то безплатно!

Негативно vs. Неутрално и Позитивно мислене

A negative mind will never give you a positive

Знаете ли, че негативните мисли имат изключително силно въздействие върху нас. Според Trevor Moawad

негативните мисли и думи са най-силното оръжие срещу самите нас. Ако изречете на глас негативна мисъл, мнение, то това има десетократно по-голяма сила и въздействие върху вас, спрямо ако само си го мислите! Силата на негативното мислене е 47 пъти по-силна от тази на позитивното мислене. Замислете се върху това следващият път, когато решите да го направите – до какво ще ви доведе. Ето едно видео, което ще ви помогне да работите в тази посока – да смените негативните мисли с неутрални такива.

Growth Mindset vs. Fixed Mindset 

Наистина mindset-а определя нашето съществуване. Какво е mindset: това е начина ни на мислене и на възприятие за живота и света като цяло. И според мен това е определящо както за здравето ни, така и за другите аспекти на живота. Ако успеем да преминем в настройка на growth mindset, тогава ни се разкриват безкрайни възможности.

Защото, човешкият потенциал е почти безкраен, защото винаги можем да усвоим нови компетенции и знания във всяка една сфера, защото няма значение дали сега сте със здрава имунна система или не, важното е, колко силно го искате и на какво сте готови, за да го постигнете!

За целта трябва фокусирано и дисциплинирано да работите за постигането на тази цел. Ежедневно трябва да правите неща, които ви приближават към тази цел без да си създавате извинения защо не можете да го направите.

Надявам се горните редове да са ви от полза и да успеете да подобрите значително здравето си, което определени ще ви направи щастливи и доволни!

 

Успех и до нови срещи 🙂

 

 

Ivo Dimitrov

Иво Димитров е дипломиран Икономист и Финансист от УНСС, София. 
Баща е на дъщеря, има дълга кариера в корпоративният свят, прераснала в свободния дух на предприемачеството. Спортът и здравословното хранене са сред основните нещата, които иска да предаде на дъщеря си и на всички подрастващи, за да водят по-стойностен живот.