Има ли живот след “кето”?

Има ли живот след “кето”?

Първото нещо, което ме пита някой, който започва е – какво ще правим, като свърши? Дали ще е 2 или 4 месеца, но някак искаме да се върнем към старите си и познати навици. И въпреки, че кето е нещо близко до магия за мен и страхотен начин да се вкарате във форма за няколко месеца, не виждам защо бихте искали да се върнете към старите си вредни навици. След като сте разбрали, че преработените храни и шоколада в 1 през нощта, по никакъв начин не ви карат да се чуствате добре.

Кето е начин на хранене, който ще рестартира метаболизма ви. От моите наблюдения, ако се поддържате в състояние на кетоза за около 2-3 месеца, тялото ви ще се върне към нормалното си състояние, в което ще може да ползва енергия, както от глюкоза, така и от мазнини. За съжаление повечето от нас живеят в модерния свят – цял ден на стол пред компютър, дълги срещи с безалкохолно или сокче, за да не ни пада кръвната захар и после вкъщи на дивана с нещо за хапване под ръка. Модерният човек е в състояние на постоянно хранене, а кетозата се получава в моментите на не-хранене. Дори и кето адаптирания човек се нуждае от 4-5 часа на неядене (протеина също вдига инсулина), за да започне да произвежда енергия от собствените си мазнини. Но пък когато сте адаптирани, можете спокойно да карате по 10-12 часа, без да се храните (даже е препоръчително да го правите), без да губите умствена или физическа концентрация.

И така – накъде след кето?

Можете да стоите в кето до края на живота си! Може би дори е препоръчително за хора с метаболитни проблеми, като диабет, епилепсия, наследствени невро-дегенеративни болести. Ето едно изследване, което не намира никакви странични или вредни ефекти, при пациенти които са на кето за пет години. Ако го правите правилно (много салати и малко сладки) и се чуствате добре, няма причина да спирате.

Ако сте постигнали целите си и сте доволни от тялото си в момента, можете да минете на по либерален режим. Всичко под 100 грама въглехидрати на ден ще е ОК. След като сте рестартирали метаболизма си, тялото ви ще може да толерира доста повече въглехидрати, просто се старайте да идват от натурални съставки с нисък гликимичен индекс като плодове и корено-плодни, а не от сладолед и пица.

Ако не губите килограми след 2 месеца, може би просто това не е за вас и трябва да опитате нещо друго. Ние твърдо вярваме, че няма едно решение на всички проблеми. Някой хора просто не обичат мазни храни или не се чустват добре при този начин на хранене. Има безброй начини за отслабване на всеки ъгъл в интернет 🙂 Все пак бих ви посъветвал, да опитате съвестно и стриктно за няколко месеца, преди да се предадете. Така поне ще знаете със сигурност, че не е за вас.

Това което не искате е, да се върнете към старите си навици, които са ви довели до тук. Възможно най-лошото нещо е към многото мазнини, да добавите много въглехидрати. Тогава гарантирано ще поемете много калории, а чуството за глад няма да ви напуска. Все пак мазнините са два пъти по калорични от протеина и въглехидратите и ако ги съчетавате с въглехидрати ще можете да изяждате доста по-големи количества. Нека тези 2-3 месеца, които сте били на кето не отиват напразно. Спрете най-лошите въглехидрати като захарта, безалокохолните и соковете, преработените храни и продължете да четете етикетите на всичко. Дори само тази промяна, ще доведе до доста по-добро здраве в дългосрочен план.

Ако трябва да кажа какво се случи за мен “след кето”, мога да споделя, че от години не съм се тествал, дали съм в кето и никога не съм го мислил. От време на време усещам признаците по миризмата на урината или особенно чуство в главата. Не ограничавам нищо никога, ям каквото искам по колкото искам. Всеки понеделник гладувам по 24 часа, нещо което бих препоръчал на всеки, без значение дали вярва в кето или не (обещавам съвсем скоро да напиша по-подробно за гладуването). Мога да изкарвам продължителни периоди без да се храня и без това да влияе на  силата или на мисленето ми. Чуствам се чудесно и ако трябва да се пошегувам, още чакам негативните ефекти от дългогодишната липса на въглехидрати.

Тихомир Колев

Тихомир Колев е инжeнер магистър по компютърни системи от ТУ-София. Започнал кето 2015 година, като една от поредните диети и ревностен почитател оттогава. Като инжeнер е очарован от логиката и простотата на науката зад кето храненето.