Алкохолът и неговото въздействие върху нас

Алкохолът и неговото въздействие върху нас

Доста често получаваме запитвания как стои въпроса с консумацията на алкохол, когато сте на Кето или ВМНВ режим, а и въобще като цяло? Кой е ниско калоричен, с нисък гликемичен индек, с малко въглехидрати и тн.? По колко да се пие, колко често, вади ли от Кетоза и други притеснения?

А всъщност липсва един основен според мен въпрос, а именно: как влияе алкохола на черният дроб и от там на цялостните функции на организма.  Дали вади от кетоза или не според мен е от второстепенно значение.

Нека да разгледаме какво се случва на биохимично ниво след конусмацията на алкохола (без значение от вида и малкото количество).

Алкохолът оказва влияние върху тялото ви от момента, в който поемете първата си глътка. Да, точно така, от първата чашка. И, ако пиейки по някоя чаша вино с вечерята не е причина за безпокойство, то акумулираните ефекти от честата употреба на вино, бира или спиртни напитки могат да окажат влияние в дългосрочен план.

Храносмилателни и ендокринни жлези 

Пиенето на твърде много алкохол може да доведе до анормално активиране на храносмилателните ензими, продуцирани от панкреаса. Натрупването на тези ензими може да доведе до възпаление, известно като панкреатит. Панкреатитът може да се превърне в дългосрочно състояние и да причини сериозни усложнения.

Възпалителни увреждания

Черният дроб е органът, който помага за разграждането и отстраняването на вредни вещества от тялото ви (това е лабораторията на организма), включително алкохол и тук според мен се крие най-важният въпрос свързан с консумацията на алкохол. Дългосрочното използване на алкохол пречи на този процес – черният дроб е зает да обработва алкохола и да ни предпази от тази отрова и няма време и ресурс да обработва другите вещества, които постъпват в организма.  Това ще рече, че като пиете алкохол черният дроб приоритетно се захваща с разграждането и отвеждането му отвъд организма (тъй като това е счирано за отрова) и не сипира своята дейност, докато не го разгради напълно. А това означава, че храната погълната през това време или други напитки не се метаболизират! Затрудняването на работата на черният дроб  увеличава риска от хронично чернодробно възпаление и чернодробно заболяване. Белезите, причинени от това възпаление, са известни като цироза. Тъй като черният дроб става все по-повреден, има нужда от все повече време за отстраняване на токсични вещества от тялото ви.

Чернодробната болест е животозастрашаваща и води до наличие на токсини и натрупване на отпадъци в тялото ви. Жените са изложени на по-висок риск от развитие на алкохолно заболяване на черния дроб, тъй като те се нуждаят от повече време за метаболизиране на алкохола. Също така техният черен дроб се уврежда по-бързо спрямо мъжете. Вижте нагледно в следното видеото как изглежда здрав и увреден от алкохола черен дроб:

Нива на захарта 

Вече всички знаем, че панкреасът е органът, който произвежда хормона инсулин, който регулира нивата на кръвната захар, когато има пикове и спадове. Когато панкреасът и череният дроб не функционират правилно, рискувате да имате ниска кръвна захар или хипогликемия. Увреденият панкреас може също така да попречи на организма да произвежда достатъчно инсулин, за да използва захарта. Това може да доведе до хипергликемия или твърде много захар в кръвта. Ако тялото ви не може да управлява и балансира нивата на кръвната ви захар, може да получите по-големи усложнения и странични ефекти, свързани с диабета. Важно е хората с диабет или хипогликемия да избягват прекомерно количество алкохол.

Централна нервна система

Един от най-лесните начини да разберете влиянието на алкохола върху тялото си е да разберете как влияе на централната нервна система. Неразчленната (затруднена) реч е един от първите признаци, които сте наблюдавали при твърде много пиене. Алкохолът може да намали способността за комуникацията между мозъка и тялото ви. Това от своя страна прави координацията по-трудна. Може да имате проблеми с баланса (виждали сте по американските филми как тестват шофьорите за  употреба на алкохол – карат ги да стоят на един крак или пък да ходят по осевата линия на шосето). Естествено никога не трябва да шофирате след употреба на алкохол! Тъй като алкохолът причинява увреждане на централната нервна система, може да почувствате изтръпване в краката и ръцете си. Пиенето също така затруднява мозъка ви да създава дългосрочни спомени. Това от своя страна води до намалена способност за ясна мисъл и рационални решения. С течение на времето може да възникне увреждане на фронталния лоб. Тази област на мозъка е отговорна за емоционалния контрол, краткосрочната памет и преценката, в допълнение към други важни роли. Хроничната и тежка злоупотреба с алкохол може също да причини трайно увреждане на мозъка Това може да доведе до синдром на Wernicke-Korsakoff, мозъчно нарушение, което засяга паметта.

Ето едно видео, което добре илиюстрира какво се случва с мозъка след употреба на алкохол.

Зависимост

Както се споменава във видеото Алкохолът е наркотик, нищо, че не е забранен от закона. И като такъв лесно може да се пристрастиш към него и да развиеш физическа и емоционална зависимост. И тук може би повечето от вас ще си кажат: “да, да знам, чувал съм го, но аз не съм зависим от алкохла и го знам”. Пробавайте да не консумирате никакъв алкохол за седмица или две и ще видите дали ви създава някакъв дискомфорт  или дали ви липсва.

Спирането на консумацията на алкохол може да бъде трудно, а при някои крайни случаи и  животозастрашаващо. Често пъти може да се наложи намесата на  професионална помощ за прекъсване на пристрастяването към алкохол. В резултат на това много хора търсят медицинска детоксикация, за да станат трезви. Това е най-безопасният начин да се уверите, че спирате физическата зависимост от алкохола.

Симптомите при спиране на алкохола включват: безпокойство,  нервност, гадене, тремор, високо кръвно налягане, неправилен сърдечен ритъм, тежко изпотяване.  При особено тежки случаи , когато на зависимият се отнемане алкохола,  може да възникнат гърчове, халюцинации и делириум.

Храносмилателната система

Връзката между консумацията на алкохол и храносмилателната система може да не изглежда очевидна на пръв поглед.

Нежеланите реакции често се появяват само след прекаляване. И колкото повече пиете, толкова по-големи щети очаквайте. Пиенето може да увреди тъканите в храносмилателния тракт и да намали способността за смилането на храната и усвояването на хранителни вещества и витамини. В резултат на това може да възникне недохранване (обикновенно алкохолиците са слаби). Тежкото пиене може да доведе и до: газове, подуване на корема,  усещане за пълнота в корема,  диария или болезнени изпражнения. За хората, които пият много и често: язви или хемороиди (поради дехидратация и запек) не са необичайни явления. И те могат да причинят опасно вътрешно кървене. Язвите могат да бъдат фатални, ако не бъдат диагностицирани и лекувани рано. Хората, които консумират твърде много алкохол, също могат да бъдат изложени на риск от рак. Хората, които пият често, са по-склонни да развият рак в устата, гърлото, хранопровода, дебелото черво или черния дроб. Хората, които редовно пият и използват тютюневи изделия заедно, са изложени на още по-голям риск от рак.

Кръвоносна система 

Алкохолът може да засегне сърцето и белите дробове. Хората, които са хронични алкохолици, са изложени на по-висок риск от сърдечни проблеми, отколкото хора, които не пият.

Жените, които пият, има по-голяма вероятност да развият сърдечни заболявания, отколкото мъжете, които пият. Комплатацията на кръвоносната система включва: високо кръвно налягане, неправилен сърдечен ритъм, затруднено изпомпване на кръв през тялото, сърдечен удар, сърдечно заболяване, сърдечна недостатъчност. Трудностите, свързани с приемането на витамини и минерали от храната, могат да причинят анемия. Това е състояние, при което имате нисък брой на червените кръвни клетки. Един от най-видните симптоми на анемия е умората.

Сексуално и репродуктивно здраве

Тук сигурно си казвате: че каква е връзката??  Обикновенно мислите са свързани в обратната посока: алкохолът намалява задръжките и увеличава забавленията в кревата. Но, реалността е съвсем различна. Мъжете, които пият твърде много, имат по-голяма вероятност да получат еректилна дисфункция. Тежкото пиене може също да предотврати продукцията на полов хормон и да понижи либидото ви. Жените, които пият прекалено много, може да окажат негативно влияние на менструацията. Това ги поставя в по-голям риск от безплодие. Жените, които пият усилено по време на бременност,  може да рискуват да получат преждевременно раждане, спонтанен аборт или мъртво раждане. Жените, които пият алкохол по време на бременност, излагат на риск своето неродено дете.

Скелетни и мускулни системи

Дългосрочната употреба на алкохол може да попречи на тялото ви да поддържа силите ви. Този навик може да причини по-тънки кости и да увеличи риска от фрактури. Пиенето на алкохол може да доведе до мускулна слабост, спазми и в крайна сметка атрофия.

Имунна система 

Пиенето значително намалява естествената имунна система на организма ви. Това затруднява тялото ви да се бори срещу нахлуването на микроби и вируси. Хората, които пият много в продължение на дълъг период от време, също са по-склонни да развият пневмония или туберкулоза в сравнение с общата популация. Около 10% от всички случаи на туберкулоза по света могат да бъдат свързани с консумацията на алкохол.

Сигурно прочитайки тази статия ще се запитате, защо изобщо да консумирам алкохол, ако нанася толкова много вреди на всички органи и системи?

Но, както и с много други вредни неща, всеки един от нас си има отговор и обяснение, което е удобно и утвърждава консумацията на алкохол или даденото друго нещо.

Дали ще е за настроение, социални контакти, поводи и тн., няма значение.

Това, което има значение е, че всеки един е лично отговорен за себе си и за здравето си и винаги трябва да е готов да поеме отговорността от изборите си!

При следването на Кетогенно хранене, повечето хора се нуждаят от доста по-малко алкохол, за да се развеселят и опиянят. Така че внимавайте, когато пиете алкохол! Най-вероятно ще  се нуждаете само от половината напитки, спрямо това, на което сте свикнали. Кето и ВМНВ режим може да ви спести доста пари в бара 🙂

Причините за това следствие все още не са ясни, но има вероятност да се дължи на факта, че черният дроб е зает да произвежда кетони или глюкоза и по този начин има по-малък капацитет да обработи алкохола, което забавя процеса.

Еее, Наздраве от мен:) Вие изберете със какво

Ivo Dimitrov

Иво Димитров е дипломиран Икономист и Финансист от УНСС, София. 
Баща е на дъщеря, има дълга кариера в корпоративният свят, прераснала в свободния дух на предприемачеството. Спортът и здравословното хранене са сред основните нещата, които иска да предаде на дъщеря си и на всички подрастващи, за да водят по-стойностен живот.