Атанас Валев – създателят на Тримона

Атанас Валев – създателят на Тримона

Привет на всички, изключително ми е приятно да ви представя днес един успял българин, който прославя името на България отвъд океана – в САЩ, където образова хората за изключителните качества и предимства на българското кисело мляко. Такъв човек аз наричам посланик на България, а не този който заема официално този пост! Няма да правя дълго встъпително слово, а ще оставя Атанас Вълев сам да разкаже за себе си. Сигурно вече знаете, че той е основателят на Trimona (Bulgarian yogurt) и то благодарение на един известен американец от средите на Кето и ВМНВ, а именно  Thomas Delauer

Trimona стана още по-популярна в Щатите.

Ако все още не сте гледали видеото му за Българското кисело мляко и за Тримона, то ето го:

Bulgarian Yogurt for Keto

Greek Yogurt vs. Bulgarian YogurtThey're both awesome, but the underdog might be the winner here(honestly, this stuff is hard to find though, we need to demand it in stores)

Публикувахте от Thomas DeLauer в Понеделник, 24 септември 2018 г.

  • И така да започваме. Наско, какво ще ни разкажеш днес за теб? Как един бивш музикант произвежда кисело мляко, и то в чужбина? 

Завършил съм агроуниверситета в Пловдив със специалност агроинженерство по тропично и субтропично земеделие. В САЩ заминах по програма на професор Мермерски на работа и обогатяване на знания и опит в американското земеделие. Идеята за Тримона се зароди от това, че съм българин, а българинът без български стил кисело мляко в чужбина не може. Затова много от българите живеещи извън България си правят сами. Аз реших (поне на тези в САЩ) да им спестя труда и го произвеждам комерсиално 🙂

  • Страхотно е да помагаш на толкова много хора ( населението на САЩ гони 300 милиона:)). Какви са твоите амбиции относно развитието на бранда  Тримона?

Амбицията на Тримона е много голяма – искаме да кажем и докажем на света, че произвеждаме най-хубавото и здравословно кисело мляко, че то не е само десерт и закуска, а основна храна, и че родината му е България, заради Лактобацилус булгарикус. Разширяваме дистрибуцията си непрекъснато, макар и не с толкова бързи темпове, колкото ни се иска.

  •  Moonshot, обичам да слушам някой с големи цели, който знае как да ги постигне! Естествено пътя е осеян с трудности, ако някой си мисли, че е лесно, сега е момента да обясним с какви  предизвикателствата се сблъсква един бизнес в САЩ? Какво можем да научим от американците за правенето на бизнес? 

От САЩ българите могат да се научат на контрол на качеството в производството. Регулаторните държавни агенции по храните са много стриктни. Ако не спазваш изискванията им много бързо можеш да загубиш позиции на пазара и дори да загубиш бизнеса си.

 

Интересно ми е да чуя дефиницията ти за успешен проект в бизнес. Какво е да си успешен и как се запазва този успех ежедневно и дългосрочно?

Нищо ново няма да чуете от мен. Формулата е една и съща – интересен продукт, който да е в крак с новите трендове и да отговаря на търсенето, образоване на клиента (в нашия случай – киселото мляко като здравословна храна), конкурентна цена, добър маркетинг и мноооооого и постоянна работа.

  • Ако пренесем успеха с бизнеса в личния живот, то до колко успехът на един човек се изгражда от дисциплината, режимите, навиците и въобще ежедневието му (хранене, спорт, работа, почивка, време със семейство и тн)?

Всеки има собствен стил на живот, но не всеки има режим на хранене. Според мен грешно е да се казва „от всичко умерено или от всичко по малко“. Не е така. Хората имат различни нужди в зависимост от един милион фактори, например физическа натовареност, стрес, замърсена околна среда, възраст, пол, социален живот и т.н.

  • Наско следва Кето режим от доста време и сега ще ни разкаже за началото на своето пътуване в света на КЕТО и ВМНВ лайфстайл. Е, как започна всичко при теб, какво те накара да смениш лайфстайла си именно с такъв?

Преди около 6-7 години страдах от сериозни панически атаки, породени от стресови ситуации в бизнеса ми. Един ден, както карах колата си усетих изтръпване на лявата ми ръка, езикът ми стана изведнъж много ленив, буца заседна на гърлото ми, изобщо много тревожна ситуация. Отбих, слязох от колата и влязох в един магазин на близо, за да ги помоля да извикат линейка. Легнах на пода. Не си спомням колко време е минало, но като отворих очи видях надвесили се над мен парамедик, полицай и пожарникар. Откараха ме в бърза помощ и там ми казаха, че не е сърдечен удар, а паническа атака, която е траяла около минута, а на мен ми се стори цял час. Това беше преломният момент, който ме накара да сменя диетата си като първите стъпки бяха да премахна кока-колата и други подсладени газирани напитки, всички захарни изделия, хляб от всякакъв вид, картофи, ориз, бобови, всички плодове с изключение на горските (berries). Да продължавам ли? 😊

  • Уау, имал си сериозни причини, за да обърнеш сериозно внимание на здравето си. Класически случай, в който човек чака да му се случи нещо сериозно, за да се погрижи за себе си. Сега вече, когато дългосрочно го ползваш, какви са основните предимства на режима според теб?

Кетоните са по-чисто гориво от глюкозата. При изгарянето на глюкоза се образуват повече от така наречените ROS (Reactive Oxygen Species), не знам превода на български. Това са молекули, които съдържат кислородни атоми присвоили си повече от един свободен електрон, което ги прави нестабилни. Тези атоми образуват свободни радикали, за които всички сме чували и знаем за отрицателното им въздействие и повредите, които нанасят върху репликацията на клетъчната ДНК. 

  • Това е един различен поглед върху предимствата на този режим. А как го приемат в САЩ, как се развива, какви са тенденциите? Интересно ми е да научим какво се случва там.

Кетогенната диета се следва от милиони и набира популярност, но идентично се популяризира и безмесната диета. И двете имат нещо общо – консумация на зеленчуци с нисък гликемичен фактор и мазнини от растителен произход.

Има много автори, които съм прочел и от които взаимствам: Stephen Phinney, MD, PhD, Jeff Volek, PhD, RD, Chris Kresser, PhD (blogs and podkasts), Dr. Eric Berg (videos and books), Miriam Kalamian (Keto for Cancer book), Dr. Jason Fung (Intermittent Fasting book).  Има още много, ако искате ще ги споделя.

  • А как ти лично се разви от ползвател на режима до човек, който става посланик и популяризира режима сред други хора?

В продължение на близо 7 години изучавам различни видове диети и съм усвоил LCHF за себе си, като я предлагам на други, без да я натрапвам. Досега съм чул само положителни резултати от следването и. През всички тези години съм прочел около 20-ина книги от водещи световни експерти в този вид хранене и стил на живот, и имах щастието лично да се запозная с някои от тях.

  • За финал на днешният ни разговор ще ти задам един въпрос, с който обичам да завършвам разговорите си с нашите гости (тук е момента да споделя с нашите читатели, че вече  готвим нов много интересен разговор. Ще открехна леко вратата и ще кажа, че ще си говорим за кисело мляко и КЕТО/ВМНВМ – две теми, които ни вълнуват).  Какво е нещото, с което искаш да бъдеш запомнен на този свят и какво искаш да оставиш себе си? То ли е това, което те кара да се будиш и да зaпочваш деня с усмивка и енергия?

Да образовам. Току-що прочетох една статия-изследване, споделена в медиите от една добра моя позната и съмишленичка, Nina Teicholz (Нина Тайшолц) автор на книгата “The Big Fat Surprise”, в която се споменава че в американските щати с най-ниска степен на образование процентът на затлъстяване е най-висок. Преценете, например сами колко време ще е необходимо докато целият свят разбере, че холестеролът е „хванат на местопрестъплението“ и обвинен без да е виновен. Все едно да обвиняваме пожарникарите заради възникналия пожар или да продължаваме да бършем пода с парцал, докато мивката прелива, заради отворения кран. Холестеролът няма вина. Той се отзовава на повика за спасение в тревожна ситуация причинена от друг. Ясно и логично – откриваме причината и я отстраняваме.

Ще се събуждам с усмивка и пълен с енергия за нови подвизи, ако съм спазил прилично кето диетата си и съм разбрал, че все повече и повече хора се образоват и правят подходящ диетичен избор, базирани на солидна научна информация и приложението и.

Ivo Dimitrov

Иво Димитров е дипломиран Икономист и Финансист от УНСС, София. 
Баща е на дъщеря, има дълга кариера в корпоративният свят, прераснала в свободния дух на предприемачеството. Спортът и здравословното хранене са сред основните нещата, които иска да предаде на дъщеря си и на всички подрастващи, за да водят по-стойностен живот.