Бъдете по-здрави през 2020 година.

Бъдете по-здрави през 2020 година.

Пиша този текст малко след началото на годината, време в което всеки си поставя някакви задачи, за да стане по-добър. Щастливият живот е немислим без физическото здраве. И понеже няма по-подходящ момент за започване на нещо освен сегашния, можете да опитате няколко от моите съвети за по-пълноценен живот. Моля не опитвайте всички наведнъж, защото това е рецепта за провал. Вижте в коя от областите имате най-голям проблем и започнете от там. Така цялостният резултат от усилията ви, ще е най-бърз и видим за най-кратко време. Ще се опитам да съм възможно най-кратък, като целта ми е да погледнете този списък и да се запитате дали във всяка точка сте поне ОК. Ако прецените, че някъде нещата куцат, попитайте или прочетете по-подробно, какво да направите.

  • Сън.

Ако не приоритизирате съня си, вероятно не ви достига.

Може би най-подценявания аспект на здравословния живот е съня. И може би най-лесния за контролиране и поправяне. Най-важния съвет тук е спите достатъчно. Вече има безброй изследвания които показват, че 7-8 часа е минимума за повечето хора. Така че като знаете времето, в което трябва да станете, върнете 8 часа и си легнете тогава.

 

  • Диета.

Знаете нашето мнение за диета :), но ако все пак ниско-въглехидратното хранене ви се струва прекалено екстремно, то се стремете да се храните с храни богати на нутриенти, а не с такива с празни калории (като хляб, бонбони и преработени храни). Обърнете специално внимание да си набавяте достатъчно протеин. Освен че е изключително важен за тялото, той е и много засищащ. Ако не вярвате, опитайте да изядете само 2 пържоли или 10 яйца.

  • Опитайте гладуване

Гладуването е едно от нещата, които събуждат най-малко спорове. Без значение от религия или предпочитана диета, има консенсус, че гладуването е здраве. Освен чисто физическия аспект, менталният е не по-малко важен. Самият акт, че няма да ядете нищо (ама наистина нищо) ще ви покаже, колко ненужни неща хапвате през деня, а също и че понякога се храните, просто защото ви е скучно. Опитайте протокола 16/8 – ограничаване на времето за хранене, например 16 часа – гладуване, 8 часа – храните се с каквото искате. Пробвайте циклично гладуване (аз гладувам всеки понеделник). Изследване за по-дълъг период на гладуване – 3 дни при хора преминали химиотерапия, показва значително подобрение на здравето, тъй като белите кръвни тела се подновяват, а токсините се изхвърлят от тялото с течение на времето.

  • Медитирайте

Психическото здраве е неразделно свързано с физическото. Контролирането на стреса в днешния напрегнат живот е от изключително значение. Медитацията е най-лесното и същевременно най-плашещото средство за менажиране на стреса. Повечето хора си представят изолирани монаси, които стоят с часове неподвижно на фона на епични пейзажи. Всъщност е изключително лесно. Може да започнете с 3-4 мин. сутрин докато сте в леглото, само и единствено се концентрирайте върху дишането. Не се притеснявайте, че мисълта ви ще се отклони, като се усетите просто я върнете към дишането.

  • Експериментирайте

Само вие знаете как се чувствате. Така че най-лесния начин да видите какво влияе най-добре на вас е да експериментирате със себе си. Извадете конкретен елемент от храненето си, например млечни, месо, плодове за един месец и преценете има ли разлика и как се чувствате. Тренирайте сутрин или вечер, 15 мин или един час, тежко или само се разхождайте. Пробвайте гладуване.

  • Тренирайте

Множество от последните проучвания показват, че упражненията ни предпазват от инфаркт, инсулт, диабет, затлъстяване, рак, Алцхаймер и депресия. Дори повишава паметта и подмладява. И има потенциал да предотврати повече преждевременни смъртни случаи от всяко друго лечение, без нито един от страничните ефекти лекарствата. И въпреки това малко хора намират време и мотивация да го правят. Никога не е късно да започнете и няма значение дали ще се разхождате в планината или ще се раздавате в залата за кросфит.

Пожелавам ви прекрасна 2020 година.

Тихомир Колев

Тихомир Колев е инжeнер магистър по компютърни системи от ТУ-София. Започнал кето 2015 година, като една от поредните диети и ревностен почитател оттогава. Като инжeнер е очарован от логиката и простотата на науката зад кето храненето.