Хранителен режим и мозъчна дейност, каква е връзката?

Хранителен режим и мозъчна дейност, каква е връзката?

Здравейте Приятели 🙂

Днес ще си говорим за мозъка, нашият най-добър приятел, на който разчитаме ежесекундно (24/7) за всички наши жизнени функции.

А какво са ни повтарят в последните няколко десетилетия: мозъкът не може да функционира добре без въглехидратиJ

В настоящата статия ще изложим нашата позиция подкрепена с научни изследвания и факти, че има и алтернативни източници на енергия за мозъка, които да му позволят нормалното, а защо не и по-доброто функциониране.

Всъщност в този мит (за мозъчната дейност и въглехидратите) има зрънце истина (така както във всички митове), а именно, че мозъкът се нуждае от глюкоза, за да функциониура (забележете, че не говорим за въглехидрати), но не е задължително да ядете глюкоза за неговото фунциониране.

 

Тоест глюкозата може да дойде от поетите мазнини и протеини. Как се случва това?

 

 

“Мазнините са идеалното гориво, пише д-р Майкъл Ейдс (Американски учен написал 14 книги в областта на храненето и здравето, доктор на медицинските науки от Арканзас).

“Част от него осигурява енергия за черния дроб, така че черният дроб може да превърне белтъка в глюкоза. Неизползваната част от мазнината се превръща в кетони, което намалява нуждата от глюкоза. ”

 

Кетоните са основно водоразтворими (т.е. те се разтварят в кръвта) мазнини, които са източник на енергия за много тъкани, включително мускулите, мозъка и сърцето. Всъщност, кетоните действат като източник на захар в мозъка. Въпреки че кетоните не могат напълно да заменят цялата необходима за мозъка захар, те могат да заменят доста голяма част от нея. Чрез намаляване на нуждите на тялото от захар се изискват по-малко протеини, което позволява мускулната маса (протеиновият резервоар) да се запази, преди да се изчерпи

Кетоните са предпочитаното гориво за сърцето, което прави този орган да действа с около 28% по-голяма ефективност.

 

” Д-р Ейдс продължава. Ако “следвате диета с ниско съдържание на въглехидрати протеинът, който ядете, се преобразува в глюкоза. Ако запазите въглехидратите достатъчно ниски, за да може чернодробната функция да направи малко захар, тогава ще бъдете в режим на изгаряне на мазнини.

Колко ниско е достатъчно ниско? Когато кетозисният процес функционира добре, мозъкът и другите тъкани използват кетони за гориво, изискването за глюкоза пада до около 120-130 г на ден. Ако задържите въглехидратите си под 60 грама на ден, вашият черен дроб, ще трябва да произвеждате най-малко 60-70 грама глюкоза, за да компенсирате дефицита, така че ще генерирате кетони цялото време.

Тук е мястото да споменем, че хранейки се на Кето, вие предпазвате организма си от определени (често с фатален край) неврологични заболявания катo Алцхаймер, Паркинсон, Епилепсия, Латерална Склероза и др.

Вече знаем, че мозъкът щастливо извлича енергия от кетоните, но защо това би ни предпазвало от такова разнообразие от мозъчни заболявания?

Единят отговор може да бъде енергията. Въпреки техните повърхностни разлики, много неврологични заболявания споделят един основен проблем – недостатъчно производство на енергия.

Тук спираме с обещанието да развием тази важна тема подробно в отделна публикация.

Очаквайте ни скоро 🙂

Disclaimer:

Първо най-важното:  Моля, имайте предвид, че по никакъв начин не препоръчваме хранителната кетоза като добавка или заместител на лекарство.

Данните, които изследват потенциалните неврозащитни ефекти на кетозата, все още са оскъдни и все още не са известни страничните ефекти на дългосрочната кетогенна диета. Този пост говори за науката зад кетозата и в никакъв случай не е предназначен като медицински съвет.

 

 

Ivo Dimitrov

Иво Димитров е дипломиран Икономист и Финансист от УНСС, София. 
Баща е на дъщеря, има дълга кариера в корпоративният свят, прераснала в свободния дух на предприемачеството. Спортът и здравословното хранене са сред основните нещата, които иска да предаде на дъщеря си и на всички подрастващи, за да водят по-стойностен живот.