За дишането.

За дишането.

Дишането е първото нещо, което правим като пристигнем на този свят и последното, като го напускаме. Без вода и сън можем да живеем няколко дни, без храна можем да изкараме и месеци, но без дишане ще загинем за няколко минути. И въпреки това, дишането е последното нещо, за което се замисляме, когато говорим за здравословен живот.

 

Дишането доставя кислород до тялото и е жизненоважно за оцеляването ни. Тъй като кислородът не може да се съхранява от тялото е от голямо значение да доставяме достатъчно количество и с постоянно темпо. Някой от ефектите на лошото дишане са:

Въздушните пътища се смаляват – Това прави по трудно на въздуха да се движи до дробовете. За да компенсираме, трябва да дишаме по-бързо, за да свършим същата работа.

Кръвоносните съдове се стесняват – Това води до повишено кръвно налягане, което пък кара сърцето да работи повече.

Произвеждаме по-малко енергия – Лошото дишане намалява доставянето на кислород до клетките. Клетките се стресират и влизат в режим на оцеляване вместо на развитие.

Някой от органите с най-голяма нужда от кислород са:

  • Мозъка – Използва 20% от кислорода, който консумираме. Ако има липса на кислород, мозъкът ще забави функциите си и тъй като той регулира почти всички останали функции на тялото и те се забавят.
  • Сърцето – Постоянно активно и биещо със 100 000 удъра на ден, сърцето е един от големите консуматори на кислород. При забавяне на кислорода, сърцето не може да изпомпва кръвта ефективно. Това води до лоша циркулация и може да доведе до студени крайници.
  • Мускулите – Липсата на кислород влияе отрицателно върху издържливостта, тъй като мускулите се вдървяват и се изморяват много по-лесно.

Дишането също е и един от механизмите за изхвърляне на токсини и вредни вещества от тялото. При неправилно дишане тези вещества могат да останат в тялото и да предизвикат проблеми.

 

Някой от признаците на неправилното дишане:

  • кратки вдишвания и издишвания
  • понякога задържате дъха си
  • имате нужда да поемате дълбоко дъх
  • задъхвате се при физически натоварвания

 

 

 

Дишането е връзката между тялото и съзнанието ни. Ако дишате често и плитко, съзнанието ви е нервно и раздразнително. Ако дишате неравномерно, съзнанието ви е разтроено. Затова в основата на всички медитации е контрола на дишането. Добрата новина е, че всеки може да се научи. Освен, че ще се чувствате по-здрави и силни, ще можете да контролирате и емоциите си по-добре. Най-добрият съвет, който сте получавали, когато са ядосани или уплашени е да поемете дълбоко дъх 2-3 пъти преди да реагирате. Когато сте под стрес, автоматичната реакция на организма е, да се опита да си набави повече кислород и започвате да дишате бързо и неравномерно. Ако забавите дишането си ще успеете да успокоите и съзнанието си.

Ето и няколко начина да дишате по-добре:

Дишайте през носа

Вдишвайте и издишвайте през носа. Носът има системи за пречистване и затопляне на въздуха, който идва отвън. Освен това има и механизми за задържане на доста от бактериите и вирусите, които се предават по въздушен път.

Дишайте с диафрагмата

Когато вдишвате въздухът трябва да стигне чак до корема ви. Когато дишането ви е дълбоко и спокойно получавате няколко предимства.

  • Диафрагмата масажира вътрешните органи
  • Обмяната на газове в белия дроб е много по-ефективна
  • Налагането в гърдите и корема намалява и сърцето не трябва да работи толкова много.

Дишайте ритмично

Както е при хубавата музика така и дишането трябва да следва своя оптимален ритъм.

Дишайте тихо

Кашляне, подсмърчане, задъхване са все симптоми на лошо дишане. Винаги, когато се закашляте, поемате дълбоко въздух. Това нарушава естествения ритъм. Ако се задъхвате, значи, че нямате достатъчно кислород.

Можете да намерите десетки упражнения за дишане или медитация. Аз лично използвам приложението Paced Breathing. Опитвайте се с времето да забавите вдишванията си до 3-4 в минута, когато правите упражнения и до под 10 в ежедневието си. Естествено в интернет има стотици начини за контролиране на дишането и медитации. Всеки трябва да обърне внимание на това жизненоно-важно действие на организма, за по-пълноценен и здравословен живот.

 

Тихомир Колев

Тихомир Колев е инжeнер магистър по компютърни системи от ТУ-София. Започнал кето 2015 година, като една от поредните диети и ревностен почитател оттогава. Като инжeнер е очарован от логиката и простотата на науката зад кето храненето.