Карнивор (месна) диета, като лекарство за автоимунна болест!

Карнивор (месна) диета, като лекарство за автоимунна болест!

Може ли да излекуваме автоимунно заболяване с карнивор диета? Това е въпросът, на който се опитахме да отговорим последния месец с моя добър приятел Михаил. Четох доста дали може да се съществува ако се яде само месо и решихме да опитаме. Това което прочетох и това което видях, е че може да се яде само месо и също така установих колко много обичам храната и как нямам никакви ограничения на кето диетата ми (освен, че в момента е доста либерална и си позволявам сезонни плодове). Ако трябва да опиша как се чувствах, беше доста странно, като в началото на кето, нахранен съм с 200-300 гр. храна за 5-10 мин и това е. Храних се по 2 пъти на ден основно със свинско и телешко и много важно са месо от органи (дроб, език, глава), които дават всички възможни витамини. И нищо друго. НИЩО. ДРУГО. Като предимства мога да изтъкна, че решението какво ще ям в магазина отнема 10 сек. и храненето отнема много малко време. Ще сте постоянно нахранени, защото месото съдържа много протеин и се оказва страхотно предизвикателство да изядеш 300 гр пържоли. Ако сте в плато 1-2 седмици ще ви се отразят страхотно, ще намалите много калориите, няма да има никакви изкушения (ядки, салати, сладки). Така че за мен това е добро оръжие за лятото :). В никакъв случай не бих го препоръчал за дълготрайно използване, но науката е солидна, че диетата работи. Ефективно това е диета с нула въглехидрати, така че със сигурност до 2-3 дни ще сте в дълбока кетоза. 

Хранителните вещества от месото са много по-биодостъпни.

Протеините имат всички аминокиселини, от които се нуждаем да живеем и да се чувстваме добре. Лесно усвоявами са и можем много по-добре да използваме витамините и минералите в месото; те вече идват в “животинска форма”, изискващи малко или никакво преобразуване, преди да ги включим в нашата физиология. Растителните хранителни вещества обикновено преминават през процес на превръщане, преди хората да могат да ги използват, а не всеки човек има същия капацитет за преобразуване. Това означава, че доза на витамин Ц например 10-кратно по-малка ще се усвоява по-добре.

Диетата и автоимунните заболявания.

Малко се отплеснах, да се върна на болестта. Логиката, която приложихме е, че като спрем цялата храна, ще можем да разберем от какво се активира заболяването. Още в началото обаче Мишето установи, че червените меса не му понасят и смени на пиле и риба.

Мога да кажа, че само за по-малко от месец има видима разлика.

 

Сега продължаваме с добавянето на яйца и салата, масло, зехтин. Наблюденията са, че от плодове, шоколад 90% се влошава, но това едва ли е изненада за някой от нас :). Още сме много далече да обявим, че диетата работи, но аз не съм се и надявал на такъв резултат за месец. Има и един страничен ефект – Мишо загуби 5 кг за този месец. Стискам палци всичко да продължи по същия начин и ще ви  кажем как върви след месец.

Това, което можем да кажем е, че всеки лично е отговорен за здравето си и ако иска, ще намери начин. Едва ли някой може да ви познава по-добре от самите вас, правете експерименти, наблюдавайте и анализирайте.

Поемете лична отговорност за здравето си!

Тихомир Колев

Тихомир Колев е инжeнер магистър по компютърни системи от ТУ-София. Започнал кето 2015 година, като една от поредните диети и ревностен почитател оттогава. Като инжeнер е очарован от логиката и простотата на науката зад кето храненето.