Череши – бонбоните на природата.

Череши – бонбоните на природата.

Черешите са членове на семейство от плодове като праскови, сливи, кайсии и бадеми и често се смятат за “десертен” плод.

Но черешите също имат и здравословна страна, която може да има и терапевтични ползи за вашето здраве, тъй като черешите са богати на антиоксиданти и много други здравословни съставки.

1. Антиоксидантна защита

Черешите съдържат мощни антиоксиданти като антоциани и цианидин. Едно проучване установило, че антиоксидантната активност на тези вещества, изолирани от сладките череши, е по-висока от тази на витамин Е и е сравнима с антиоксидантните продукти на пазара.

Сладките череши също съдържат малко количество кверцетин, който е сред най-мощните по отношение на антиоксидантната активност и широка гама от други здравословни свойства.

2. Подкрепете здравословния си сън (мелатонин)

Черешите съдържат естествен мелатонин, който е мощен антиоксидант и подтиска свободните радикали. Той също играе жизненоважна роля за съня и телесната регенерация.

Въз основа на ежедневните сигнали на околната среда от светлина и тъмнина, епифизната жлеза се е развила, за да произвежда и отделя мелатонин, за да ви помогне да спите. Изследванията показват, че консумирането на сок от череша не само спомага за увеличаване на нивата на мелатонин, но може и да подобри времето прекарано в леглото, общото време на сън и ефективността на съня. Според изследователите:

“… консумацията на концентрат от сладък черешов сок осигурява увеличаване на екзогенния мелатонин, което е от полза за подобряване на продължителността и качеството на съня при здрави мъже и жени и може да бъде от полза при управление на нарушения на съня.”

3. Облекчаване на болкита от артрит

Черешите съдържат много противовъзпалителни съединения и изследванията показват, че те могат да помогнат за облекчаване на болката от възпалителен остеоартрит.

Според едно проучване, жени с остеоартрит, които консумират сок от череша два пъти дневно в продължение на три седмици, имат значително намаляване на маркерите на възпалението. Те имат и 20% намаление на болката. Изследователите отбелязват, че сладките череши имат “най-високото противовъзпалително съдържание в сравнение с всяка друга храна”

4. Намалява болката след мускулната тренировка

Спортистите, които консумират сок от вишни преди бягане на дълги разстояния, изпитват по-малко болка от тези, които не са. Смята се, че антиоксидантните и противовъзпалителни свойства на вишните могат да имат защитен ефект за намаляване на мускулните увреждания и болката по време на интензивни упражнения.

5. Намалява риска от инсулт

Консумирането на вишни може да активира PPAR (рецептори, активиращи пролифератор на пероксизома) в тъканите на тялото ви, които спомагат за регулирането на гените, участващи в метаболизма на мазнините и глюкозата. Това активиране може да помогне за намаляване на риска от сърдечно-съдови заболявания и изследванията показват, че яденето на череши може да осигури подобни ползи за сърцето, като медикаментите, наречени PPAR агонисти.

Хората се радват на черешите от векове насам и са познати в древния Рим, Гърция и Китай. Смята се, че сладките череши произхождат от Азия и вероятно са били пренесени в Европа от птици. Една от традиционните български овощни култури, като най-големи насаждения има в Кюстендилско, където има и празник на черешата в началото на юни.

Едно черешово дърво може да произведе повече от 50 килограма плод на сезон. Имайте впредвид, че ако ядете череши заради техните терапевтични свойства, 100 гр сладки череши съдържат около 12 грама въглехидрати. Важно е да вземете това предвид, ако сте на стриктна кето диета и общото ви потребление на захари за деня трябва да е под 25 грама.

 

Тихомир Колев

Тихомир Колев е инжeнер магистър по компютърни системи от ТУ-София. Започнал кето 2015 година, като една от поредните диети и ревностен почитател оттогава. Като инжeнер е очарован от логиката и простотата на науката зад кето храненето.