Седем фитнес мита, с които трябва да се разделим!

Седем фитнес мита, с които трябва да се разделим!

Независимо дали искате да отслабвате, дали искате да подобрите настроението или здравето си, най-разпространения съвет е да започнете с фитнеса. И въпреки провокативното заглавие, множество изследвания показват, че най-доброто нещо, което можете да направите за себе си е да тренирате сериозно. За съжаление, много от съветите за тренировки няма да ви помогнат да постигнете целите си и всъщност по скоро биха ви навредили. Ето някои фитнес митове и погрещни схащания, от които е хубаво да се отървете навреме, за да не си губите времето в залата, а да изградите тялото за което си мечтаете.

МИТ 1: За да си във форма, трябва да тренираш един-два пъти в седмицата.

За да имате ползи за здравето, а и за да видите някакви резултати, трябва да тренирате поне 3-5 пъти в седмицата. Това изследване на American Heart Association показва, че най-добри резултати за здравето на сърцето и дишането имат 4-5 тренировки в седмица. Според тази публикация оптималния режим на тренировки е 2 дни тежести, 1 почивка, 1 тежести, 1 почивка, 1 тежести, 1 почивка.

МИТ 2: Вдигането на тежести превръща мазнините в мускули.

Много често, особенно при мъжете, когато загубите 20 кг от мазнини, да си спомняте с носталгия, колко сте били силни преди. Но истината е, че не можете да превърнете мазнините в мускули и обратното. Това са две различни тъкани. Мастната тъкан е скрита под кожата, а между мускулите и около вътрешните органи като сърцето и черния дроб. Мускулната тъкан може да бъде разделена на три основни типа и се намира в цялото тяло.

Тренирането с тежести спомага за изграждането на мускулна тъкан, която обаче се намира под мазнините. Най-добрият начин да се намали мастната тъкан е да се яде здравословна диета и колкото и време да прекарате в залата, ако не се храните правилно, сте обречени да не постигате целите си.

МИТ 3: Тренировката е най-добрият начин да отслабнете.

Може би най-разпространения мит, разпространяван от компаниите за джънк храни (junk foods) и един от най-вредните и опасни. Ако искате да отслабнете, не си мислете, че можете просто да тренирате, независимо от това, което ядете. Експертите твърдят, че отслабването почти винаги започва със значителни промени в хранителните ви навици. Затова е много тъжно, когато видите дебел човек на пейката за коремни преси. Нашата препоръка е първо да отслабнете с диета и след това да започнете с тренировките.

МИТ 4: Кардиото е най-добрият начин за сваляне на килограми.

Освен че е досадно, кардиото е един от най-неефективните начини да сваляте килограми. Простата аритметика показва, че за един час тичане (плуване, колоездене) със сериозно натоварване се горят 600 калории. Един килограм мазнини има 9000 калории. Нататък можете да сметнете и сами. Добър вариант за горене на много калории за малко време са тренировки като кросфит (HIIT: high intensive interval training), където за 20-30 мин работите със страхотни натоварвания. Освен това много от комплексите могат да се изпълняват без никаква екипировка, така че са много подходящи за пътувания. В тази публикация има няколко тренировки по 15-20 мин, които ще затруднят и тези от вас, които са в добра форма.

МИТ 5: Тренировките с тежести са само за мъже.

Всички знаят, че мъжете вдигат щанги, а жените бягат на пътека или максимум трябва да се занимават с йога, за да не станат мускулести. Разбира се има разлика в хормоните и физиката на мъжете и жените, но няма разлика в това как се изграждат мускулите. Така че, ако сте жена и искате да сте стегната и с хубаво дупе имам лоша новина за вас 🙂 Трябва да клякате с щанга. И то с килограми равни на собственото ви тегло (или малко по-малко). Трябва да правите мъртва тяга, пак с килограми поне колкото собственото ви тегло. Мускулите растат само ако ги натоварите повече отколкото са свикнали и техния отговор е да станат по-силни, за да могат да посрещнат нуждите ви.

МИТ 6: Коремните преси са най-добрият начин да имате стегнат корем и така мечтаната преса.

Коремните преси са най-добрия начин да повредите кръста си. Добри упражнения за преса са базовите упражнения, мъртва тяга, преден и заден клек, набирания. За всяко упражнение, което активира цялото тяло, натоварвате и центъра (core) достатъчно. Така че, с правилна диета, нямате нужда от специални упражнения,  за да имате преса.

МИТ 7: Спортните напитки и протеиновите барове са най-добрият начин за възстановяване след тренировка.

Повечето спортни напитки са само захар и вода. Повечето протеинови барове са с много захар и малко протеин. Вместо това ползвайте обикновенна вода – няма по-естествен и полезен начин за хидратация. Изследванията показват, че протеините спомагат за възстановяване на мускулите след тренировка. Но тъй като съдържанието на протеиновите добавки не е регулирано, най-добре е да си набавяте протеина от истинска храна (яйца или месо).

 

За всички, които не са привърженици на фитнеса, както по-горе споменахме вече има безброй опции за активен спорт, дори и в домашни условия. Крос фит (cross fit), GST, Functional training, Street fitness са само някои от възможностите. Изборът е ваш.

И така, това, което мога да кажа в заключение е, че ако искате да сте във форма ще трябва да положите усилия. И то доста усилия: редовно и методично в продължение на години. Здравето е най-големият ни актив и си заслужава да направите дългосрочни инвестиции в него. Както винаги няма пряк път към успеха, не става от дивана, каквото и да ви казват “учените” и “специалистите” от екрана.

Ще трябва да се изпотите, ще боли, ще ви мързи и ще си търсите прични да нямате време, но преодолеете ли тези неудобства ще се насладите на прекрасно настроение след тренировка и на крепко здраве.

Бъдете здрави, тренирайте и се забавлявайте!

Тихомир Колев

Тихомир Колев е инжeнер магистър по компютърни системи от ТУ-София. Започнал кето 2015 година, като една от поредните диети и ревностен почитател оттогава. Като инжeнер е очарован от логиката и простотата на науката зад кето храненето.