Полезен ли е фреш от портокал, който консумирате сутрин или не?

Полезен ли е фреш от портокал, който консумирате сутрин или не?

Колко от вас смятат, че портокаловият сок (fresh orange juice) е част от здравословната, балансирана закуска? И колко от вас смятат, че портокаловият сок е суперхрана, изпълнена с витамин С, и че той всъщност е най-добрият източник на витамин С?

Ако отговорихте с “да” на горните два въпроса, тогава сте станали жертва на добри търговци и маркетолози, или пък лекари-диетолози.

В един момент по време на ерата на витамин С, когато стана много популярна като добавка, някои маркетолози разбраха, че портокалите съдържат витамин С. И така, някой интелигентен маркетолог си помислил: “милиони хора мислят, че витамин C ги предпазва от студ и грип, портокалите имат витамин С, портокаловият сок има добър вкус, нека да поиграем с това!”

И след добавяне на “фантастичен източник на витамин С!” на рекламите за портокалов сок, в съзнанието на повечето хора портокалите и портокаловият сок стават де факто най-добрият източник на витамин С.

А дали е така??

Несъзнателно или от неинформираност (аз лично не вярвам това да са причините) се пропуска факта, че портокаловият сок е една бомба от захар: чаша портокалов сок съдържа точно толкова захар колкото и чаша Кока Кола! Да, и да не ви се вярва, това е точно така

 

 

 

 

 

 

Около 6 чаени лъжички захар за 1 чаша сок (от 250мл), не е зле нали?

Добре де, но нали е богат на витамин C? Всъщност  витамин C в състава на портоклаовият сок е в нивата от 55 мг. на 100мл, което съпостваено примерно със съдържанието му в чушки (средно около 150-200мг), броколи (90мг), ягоди (60мг), и др. го поставя в незавидна позиция спрямо тях.

Можем спокойно да си набавим дневната доза витамин C без да се налага да поемаме толкова захар.

Малкото фибри, които портокаът има – 2.4гр. на 100гр. (https://www.bb-team.org/hrani/id/554606_portokali-presni) са отдавна заминали в цитрус пресата оставяйки ни вода и захар.

И така, ето ги резултатите след консумацията на прясно изцеден портокалов сок (fresh orange juice):

  • Увеличаване на кръвната захар

Първият ефект, който настъпва е рязко покачване на нивата на кръвната захар, което увеличава риска от хипогликемия. Портокаловият сок има гликемичен индекс (GI) между 66 и 76, в зависимост от сорта портокал. Ефектът е толкова голям, все едно сте изяли 2 филии бял хляб (количеството въглехидрати в една чаша сок от 250мл. е в рамките на 25-26гр. , от които едва 0.5 са фибри).

  • Наддаване на тегло

Консумирайки останалият след изтискането портокалов сок води до внезапно покачване и понижаване на нивата на захарта. Когато нивата са твърде ниски, в крайна сметка се чувствате гладни и ядете повече храна, особено въглехидрати, което води до наддаване на тегло.

  • Проблеми със зъбите

Зъбите са най-силните органи на тялото и са защитени от емайл. Емайлът обаче е чувствителен към киселини. Киселините реагират с калций в емайла, което го влошава. Зъбите също се повлияват от бактериалното действие, където бактериите използват захарите и ги превръщат в киселини. Портокаловият сок, който е висок както на киселини, така и на захар, води до кухини и други стоматологични проблеми.

  • Заключение:

Сигурно след като стигнахте до тук ще се замислите преди следващата чаша “здравословен фреш”.

Ако все още държите да консумирате портокал, то по-добре изяже ½ или 1 портокал, който поне ще освободи бавно захарта и няма да доведе до пик в нивата на кръвна захар.

 

 

 

Ivo Dimitrov

Иво Димитров е дипломиран Икономист и Финансист от УНСС, София. 
Баща е на дъщеря, има дълга кариера в корпоративният свят, прераснала в свободния дух на предприемачеството. Спортът и здравословното хранене са сред основните нещата, които иска да предаде на дъщеря си и на всички подрастващи, за да водят по-стойностен живот.