Тони Робинс: 5 начина да зареждате пълноценно мозъка си

Тони Робинс: 5 начина да зареждате пълноценно мозъка си

В тази статия ви представяме гледната точка на един от най-великте ментори и мотиватори по света в днешно време (по мое мнение), а именно Тони Робинс.

За тези, които не са чували за него и имат интерес да разберат повече кой е и с какво се занимава предлагам следният линк: https://www.tonyrobbins.com/

Ето какво споделя той в скорошен материал публикуван на неговата страница:

Ние сме склонни да мислим, че загубата на мозъчна/ментална острота е пряко свързана с възрастта (колкото по-възрaстни ставаме, толкова повече мозъчната ни дейност намалява), но възрастта не е единственият фактор, допринасящ за спада на когнитивните способности. Нашият начин на живот играе ключова роля.

Лошата диета, липсата на сън и физически упражнения, непрекъснат стрес, тютюнопушене и замърсителите в околната среда увреждат чупливите мозъчни клетки.

За щастие влошаването на умственото състояние не е необратимо. Всъщност мозъкът е невероятно динамичен и има потенциала и способността да се променя по всяко време през целия ни живот.

Вие имате силата да подобрите мозъчната си функция, да предпазите мозъка си от увреждане и да противодействате на ефектите от стареенето! Всичко се свежда до вашите ежедневни решения.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ето 5 малки промени, които можете да направите в живота си, което може да доведе до подобрение в когнитивните ви  способности:

Healthy Fats (здравословни мазнини: любимо за всички нас, които следваме КЕТО и ВМНВ лайфстайл) 

Омега-3 мастни киселини, които се намират в храни като сьомга, ленено семе и орехи – предлагат редица ползи за здравето, като подобряване на когнитивните ефекти и предотвратяване на умствени и настроение. Те поддържат мозъчната пластичност, която представлява способността на мозъка ви да се променя в отговор на нуждите за стимулиране, поставени върху него, което на свой ред след това може да подобри действоето на няколко молекули, свързани с ученето и паметта.

В едно от най-големите проучвания по рода си, изследователи анализиращи диетата на 12 000 бременни жени, установяват, че децата на тези, които консумират най-малко омега-3 са с 48% по-голяма вероятност да попаднат в най-ниската четвъртина на тестовете за интелигентност. В подобно проучване 396 деца на възраст между 6 и 12 години, на които е дадена напитка с омега-3 мастни киселини, са показали по-високи оценки на тестове за измерване на вербалната интелигентност и учене и памет след 18 месеца, отколкото контролната група от ученици, които не са употребявали тази напитка.

Дефицитът на омега-3 мастни киселини при хората също е свързан с повишен риск от психични разстройства, като разстройство с дефицит на вниманието, дислексия, деменция, депресия, биполярно разстройство и шизофрения. Едно проучване установило, че хората, които консумират повече омега-3, са увеличили обема на на сивата материя в мозъка, особено в хипокампуса, част от мозъка, свързана със самочувствие, състрадание и интроспекция.

Поради всички тези причини, ако се чудите, как да усъвършенствате ума си, дайте му правилното мозъчно гориво, като консумирате по-здравословни мазнини.

 

Тук е момента да ви припомня, че имаме чудесно решение за набавяне на Омега 3 мастни кислени посредством рецептата ни за Мус от дроб от треска (веднъж седмично, ако го консумирате сте готови със седмичната си доза Омега 3, без да има нужда да пиете добавки) 

Green tea (консумация на зелен чай)

Богат източник на антиоксиданти, хранителни вещества и  минерали, зеленият чай е добре известен със своята способност да предпазва тялото от свободни радикали, както и със силата си да увеличава изгарянето на мазнините и да увеличава метаболизма на организма. Но знаехте ли, че има потенциала да подобри когнитивната функция и по-специално да повиши работната памет и да стимулира мозъка ви?

В изследване през 2014 г. изследователите са работили с 12 здрави доброволци, всеки от които е консумирал или безалкохолна напитка, съдържаща 27,5 грама екстракт от зелен  чай или подобна напитка без зелен чай. След това участниците получили задачи за работа с памет, докато са подложени на функционален магнитен резонанс (fMRI). Резултатите показват, че тези, които консумират екстракт от зелен чай, показват повишена връзка между параиталната и фронталната кора на мозъка и в крайна сметка се представят по-добре на тестовете.

Walking and stretching (движение – вървене и стречинг/разтягане)

В продължение на десетилетия изследователите откриват доказателства за положителната връзка между физическото упражнение и когнитивното представяне. Всъщност има редица проучвания, които показват, че упражненията помагат на мозъка да устои на физическото свиване, повишава когнитивната гъвкавост и засилва ума. Други проучвания също стигат до извода, че лицата, които се движат и изпълняват упражнения имат по-здравословен мозък и изпълняват значително по-добре когнитивните тестове, отколкото тези, които водят застоял начин на живот.

Но ако нямате време да включите физическата активност в обичайната си рутина, това означава ли, че сте в неизгодна позиция? Не е задължително. Невролозите са установили, че дори умерените физически упражнения, като ходене  само по 40 минути три пъти седмично, могат да стимулират мозъка ви и да подобрят връзката на важни мозъчни вериги, да се борят с намаляването на мозъчната функция поради застаряването и дори да повишат когнитивните умения.

Установено е, че разтягането/стречинга също има положително въздействие върху мозъчната сила. В едно проучване половината от участниците добавили стречинг и тонизиране в ежеседмичната си програма, но не променили нищо друго от начина си на живот, а другата половина от контролната група добавили умерена аеробна активност към тяхното ежедневие. Аеробната активност стимулирала мозъка по-ефективно от стречинга и тонизирането, което не е изненада, като се има предвид вече документираните ползи от тренировката, но тези, които изпълняваха стречинг и тонизиране, все пак имали по-добри резултати в теста за когнитивни резултати след една година от изследването, отколкото имали в началото.

Както и ние твърдим: движението и спорта са определено част от най-добрите “лекарства”, които можем да приемем, за по-добър и здрав живот! И без оправдания по темата с липса на време 🙂 

Brains food boosting ( храни, които стимулират мозъчната дейност)

Връзката между диетата и мозъчната функция е добре документирана. Например, изследванията показват, че децата, които закусват преди училище, са показали по-добри умения за запаметяване и придобиване на знания, докато са били на училище. Друго проучване установява, че хората, които поддържат здравословни хранителни навици, намаляват риска от когнитивен спад, когато стават по-възрастни.

Но яденето на здравословна, балансирана диета е само част от уравнението. Има някои храни, които служат като мозъчно гориво (реактивно)  и са показали, че подобряват мозъчната функция, предпазват от свързания с възрастта когнитивен спад и насърчават фокуса и яснотата.

  • Ядките, например, са богат източник на магнезий – минерал, който е свързан с подобрения в краткосрочната и дългосрочната памет.
  • Броколите, които са богати на витамин К, са известни с повишаване на когнитивните способности и мозъчната енергия.
  • Тиквените семена осигуряват на тялото цинк, който е от решаващо значение за повишаване на паметта и мисленето.
  • Боровинките съдържат антоцианини, антиоксиданти, които поддържат комуникацията между невроните в мозъка и могат да помогнат за предотвратяване на загубата на паметта.
  • Тъмният шоколад е показал, че повишава мозъчните характеристики като вниманието и фокуса.
  • Зелените зеленчуци, аспержи, маслини и пълнозърнести храни също са пълни с витамин Е, което вероятно ще помогне за предотвратяване на когнитивния спад, особено при по-възрастни индивиди.

Чрез включването на тези мозъчни суперхрани в режима на хранене, може да сте в състояние да изградите умствени сили по начини, които други стратегии не могат.

Надявам се забелязахте, че 99% от посочните храни са именно от нашето Кетогенно (ВМНВ – LCHF)  хранене!

 

Music for the mind (Музика за мозъка)

Слушаме музика, когато тренираме, защото тя енергизира и ангажира тялото ни. Слушаме музика, когато искаме да се отпуснем, защото тя ни успокоява и релаксира. Но какво ще кажете да слушаме музика, когато искаме да създадем истинска промяна в мозъчната ни функция и да изострим умовете си?

В проучване от 2011 г., 40 пациенти в пред-оперативно състояние са били разделени и присъединени или в музикална група, в която са слушали инструментална музика, или в контролна група, в която са слушали не-музикално плацебо. И двете групи слушали съответните аудио стимули за около два часа преди операциите, както и по време на операциите си. Изследователите установяват, че по време на хирургическия процес, пациентите в групата на слушала инструментална музика, проявяват по-ниска консумация на пропофол и имат по-ниски нива на кортизол, отколкото контролната група.

Нивата на кортизол са от значение, защото невролозите са установили, че хроничният стрес и кортизолът могат да предизвикат дълготрайни промени в мозъчната структура и функция. В серия от експерименти, професорът по интегративна биология на UC Berkeley Даниела Кауфър и нейните колеги откриват, че хроничният стрес и повишените нива на кортизол могат да доведат до свръхпроизводство на клетки, произвеждащи миелин, и по-малко неврони, отколкото обикновено.

Също така е доказано, че класическата музика помага и за развитието на по-добри нива на концентрация. Само миналата година проучване от Института по образованието в Университета в Лондон установи, че воденето на деца на редица класически музикални инструменти е довело до по-добри умения за слушане и до развитие на повишена концентрация и самодисциплина. Подобно проучване от Университета в Дейтън установява, че студентите се представят по-добре в пространствената и езиковата обработка, когато слушат Моцарт на заден план.

Ако търсите лесен и приятен начин да стимулирате мозъка си, то помислете за класическата музика като мозъчно гориво. Изберете си класическа радиостанция, докато пътувате за работа, или подкрепете локалният класически оркетър, за да изострите ума си, докато подкрепяте изкуствата в общността.

Надявам се този материал да послужи като поредното доказателство за ползите, които носи нашия лайфстайл в дългосрочен план.  Кето и ВМНВ лайфстайл е много повече от режим за хранене, който носи само физически ползи като отслабване и т.н. Възможностте му са огромни и благотворни за човешкото здраве.

 

 

Ivo Dimitrov

Иво Димитров е дипломиран Икономист и Финансист от УНСС, София. 
Баща е на дъщеря, има дълга кариера в корпоративният свят, прераснала в свободния дух на предприемачеството. Спортът и здравословното хранене са сред основните нещата, които иска да предаде на дъщеря си и на всички подрастващи, за да водят по-стойностен живот.