Кирил Симеонов и неговият подход в тренирането и възстановяването

Кирил Симеонов и неговият подход в тренирането и възстановяването

Здравей Кирил, би ли се се представил на нашите читатели с няколко думи?

Здравейте, казвам се Кирил Симеонов и на първо място съм баща на две деца, малки страхотни момченца. 

Работя като персонален и кондиционен треньор, както и водя малки групи по гимнастика.

Какво те накара да избереш този път в живота, първо образованието, а после и работата, на която си толкова отдаден (Кирил е всеки ден в залата от 6:30 сутринта, та чааак до 20ч)?

Много хубав въпрос! След като на 16 години приключих с баскетбола заради контузии, търсех нещото, което ще ме държи близо до това, да съм активен. Пробвах с таекуондо и бокс, но не ми беше достатъчно. С всеки ден въпросите за това как функционира нашето тяло, как храната му се отразява и методиката на водене на тренировки се засилваха. Може би съм копирал модел на държание от моята баба, която е известна баскетболна треньорка. И така пътят започна, но не както хората си го предствавят: само нагоре. През годините съм се интересувал от разнообразни принципи, модели и методи на тренировки, докато преди 3 години открих моята зона на комфорт. С всяка година практика се убеждавах колко е важно на първо място човек да е здрав, на второ да се чувства тонизиран и уверен в себе си, и чак на трето това как изглежда.

Аз лично смятам, че най-добрите “лекарства”, които човек може да ползва са храната, спорта (движението) и възстановяването (сън и пълноценна почивка в анти-стресова среда). Ти какво мислиш по този въпрос?

Съгласен съм с теб. В практиката си съм се сблъсквал с разнообразни физически и психически състояния и смея да твърдя, че единственият начин човек да живее по-добър живот е да е активен, да се храни здравословно и да е обграден от позитивни хора!

“Спорта е здраве”, всеки знае тази клиширана, но толкова вярна фраза. Защо тогава не всеки спортува, нима всички не искат да са здрави?

На първо място, за мен няма никаква държавна стратегия за насърчаване на младите да спортуват. На второ място идва личната информираност, която се оказва доста по-ниска от другите страни от Европейският съюз. Самата фитнес индустрия е много агресивно насочена, показват се само много добре изглеждащи фитнес модели и когато едно леко напълняло момиче дойде във фитнеса и не постигне така обещаните и резултати за 2 месеца се обезкуражава още повече и не се връща никога в залата.

Как лично ти успяваш да мотивираш, и то в дългосрочен план, хората да спортуват?

Смятам, че по-добър стимул от прогреса няма, а той може да бъде намерен във всичко. За едни е да подобрят мобилността си, за други да развият силовите си качества.

Стремя се да науча хората да обичат движението, независимо дали са в залата при мен, дали правят крос в парка или карат колело. Когато нямаш за цел заветните 2 месеца за промяна, а процеса е едно постоянно самоусъвършенстване, то спорта се превръща в част от теб!

Разкажи ни от опита си и от това, което си учил и чел в тази област, как точно спорта лекува? 

Движението наистина лекува, а не лекарствата. Най-лошият съвет към един човек за мен е да спре да се движи. Дипломиран съм като спортен рехабилитатор по система NASM (National Academy of Sports Medicine). След като завърших там, вече имах и научно доказателство към използваните от мен методики на работа. Колкото и нескромно да звучи примери има много. Всеки човек заслужава да е здрав и да се наслаждава на живота. Последният случай е с моя клиентка жена, която е оперирана от тумор на гръбначния стълб. Според лекарите тя никога няма да може да ходи нормално, а само след година рехабилитация вече сме на ниво леко бягане.

Смяташ ли, че по някакъв начин променяш живота на хората към по-добро, към това да водят по-качествен и здравословен живот? 

Това е моята мотивация да работя всеки ден. Даже само и на един единствен човек да съм помогнал да се чувства по-добре, значи всичко има смисъл!

В момента преподаваш тренировки по гимнастика (GST: gymnastic strength training), би ли ни разказал малко повече за този метод, който все още не е популярен у нас. 

От малък се възхищавах на гимнастиката и финеса, с който спортистите изпълняват невъзможни за нормалните хора съчетания. Преди година започнах да тренирам по системата Gymnastic Strenght Training. Тренирайки, все повече хора ме разпитваха какво правя и защо го правя. Година по-късно мога да споделя, че имам над 20 човека, с които заедно тренираме гимнастика, мотивираме се и прогресираме. Тази система ме впечатли и спечели с това, че е написана просто и ясно, както и изключително последователно и методично. Например да вземем упражнението мост. За да стигнем до правилното му изпълнение, то трябва да минем през 20 прогресии, които ще подготвят нашето тяло за него, без да има риск от нежелани контузии. В основата на гимнастиката е заздравяването на ядрото, гръбните мускули и повишаване на мобилноста в цялото тяло, което от своя страна покрива моите критерии за това, как човек трябва да тренира своето тяло на 80 процента. Като единствен минус на тази система определям, не достатъчно тренирането на краката – в частност глутеусите, които са основно мускули за правилното функциониране на нашето тяло. Затова в добавка може да се правт силови упражнения за долна част. 

Как бихме могли да използваме придобитите умения в живота си, за какво биха ни били полезни в ежедневието? 

Конкретно за спортната рехабилитация и гимнастиката, с които се занимавам най-сериозно и отговорно мога да кажа, че развиват едно здраво тяло, както отвън така и отвътре. Повишавайки мобилноста в тялото си, ние подобряваме цялостното му състояние и работоспособност във всеки аспект.

Смяташ ли, че тренирайки, това те прави  психологически по-силен в живота, по-готов на сблъсък с тежки предизвикателства?

Абсолютно!!! Не случайно всички успешни бизнесмени, а и хора въобще спортуват активно.

Периодите, в които съм се чувствал най-слаб психически, са били тези, в които по дадена причина съм бил далеч от залата.

Към края на интервюто бих искал да те попитам какво би било твоето послание към читателите ни, каква е твоята мисия в живота (ако вече си я открил)?

Бъдете активни! Бъдете умни и вярвайте в себе си!!! 

И последно, тъй като съм сигурен, че ще е полезно за хората, къде могат да те открият? Да поговорят с теб, да потренират.

От понделник до петък провеждам тренировки в различни зали в София. Почти всяка събота организирам сутрешен крос в Борисова градина, а от скоро в неделя правя тренировка на открито.

Винаги може да се свържете с мен в профила ми и във фейсбук страницата ми: https://www.facebook.com/kirilsimeonov.functional.health/,

както и в Инстаграм профила ми: https://www.instagram.com/simeonov.functional_health/

Бъдете здрави!!!

Ivo Dimitrov

Иво Димитров е дипломиран Икономист и Финансист от УНСС, София. 
Баща е на дъщеря, има дълга кариера в корпоративният свят, прераснала в свободния дух на предприемачеството. Спортът и здравословното хранене са сред основните нещата, които иска да предаде на дъщеря си и на всички подрастващи, за да водят по-стойностен живот.