Може ли нисковъглехидратна диета да доведе до загуба на коса?

Може ли нисковъглехидратна диета да доведе до загуба на коса?

  

Възможно ли е да загубите косата си когато започнете диета с ниско съдържание на въглехидрати? Да, но има много митове и недоразумения за това.

Ето какво е необходимо да знаете.

Временната загуба на коса може да се случи по много различни причини, включително всяка голяма промяна в диетата. Това е особено често срещано при ограничаване на калориите (например гладуване), но понякога това може да се случи и при диета с ниско съдържание на въглехидрати.

Ако се случи, обикновено започва 3-6 месеца след началото на диетата. В този момент може да забележите нарастващо количество косми, падащи при ресане на косата.

Има и добра новина, колкото и да е жалко, това е само временно явление. И само малък процент от косата ви ще падне (изтъняването рядко може да бъде забележимо).

След няколко месеца всички космени фоликули ще започнат да растат с нови косми, а след като са прораснали, косата ви ще бъде толкова плътна, колкото и преди. Разбира се, ако имате дълга коса, това може да отнеме година или повече.

За да разберете точно какво се случва, е необходимо да знаете как се развива косата.

Всеки косъм на главата ви обикновено расте за около 2-3 години. След това той спира да расте за период от 3 месеца. След това в същия космен фоликул започва да расте нов косъм, като изтласква стария.

По този начин губите косми всеки ден, но тъй като растежа на космите е несинхронизиран, това не е толкова забележимо. Вие губите един косъм и друг започва да расте, т.е. винаги имате около същия брой косми на главата си.

Стрес и синхронизирана загуба на коса

Ако тялото ви изпитва значителен стрес, повече косми от обичайното могат да влязат едновременно в покойна фаза. Това може да се случи по много причини, ето и няколко от тях:

Гладуване, включително диети за ограничаване на калориите и промяна на храненето
Заболявания
Необичайно тежки упражнения
Бременност
Кърмене
Недостиг на хранителни вещества (микронутриенти)
Психологически стрес
Всяка голяма промяна в диетата

Така че, когато новите косми започнат да растат няколко месеца по-късно, всички тези стари косми ще започнат падат почти едновременно. Това е така наречания медицински термин “telogen effluvium”   (прочетете повече за него) и се среща относително често.

 Какво можете да направите

Ако има очевиден фактор за задействане на проблема от 3-6 месеца – като раждане или преход към строга кетогенна диета  – всъщност не трябва да правите нищо. По всяка вероятност проблемът е временен.

Докато ядете разнообразна и питателна диета с ниско съдържание на въглехидрати, много малко вероятно е спирането на диетата да ускори възстановяването на косата, вероятно ще се случи така или иначе. И за съжаление не можете да спрете косопада, след като започне, тъй като старите косми ще паднат без значение какво правите.

Възможно е да си направите кръвни тестове за недостиг на хранителни вещества, но ако не сте на вегетарианец или веган (без добавки от желязо и В12), е малко вероятно те да покажат нещо интересно.

 Как да намалите риска от загуба на коса при стартиране на ниски въглехидрати?

Първо, временната загуба на коса е относително рядко явление, след започване на диета с ниско съдържание на въглехидрати. Повечето хора никога не забелязват подобно нещо.

Няма проучвания как може да се намали този малък риск, но вероятно е полезно да не се ограничават калориите. Вместо това яжте толкова мазнини, колкото е необходимо за да се почувствате заситени и да не сте гладни.

Може да е полезно да намалите и другите източници на стрес през първите няколко седмици на ниска консумация на въглехидрати. Спете добре, не бъдете строги към себе си и е за предпочитане да не започвате с интензивна тренировъчна програма по едно и също време. Дайте си време да свикнете с мазнините без никакви ограничения, 2-3 месеца. После може да включите циклично гладуване и някаква форма на ограничаване на количеството калории. Тренировките са допълнителен стрес, така че за максимален резултат ги започнете, когато сте свалили килограми и се чуствате добре на високо-мазнинно хранене.

Тихомир Колев

Тихомир Колев е инжeнер магистър по компютърни системи от ТУ-София. Започнал кето 2015 година, като една от поредните диети и ревностен почитател оттогава. Като инжeнер е очарован от логиката и простотата на науката зад кето храненето.