Домашен Бекон

Домашен Бекон

 

Course Snack
Кухня Mediterranean
Keyword home made bacon

Съставки

 • 1-2 кг. свински гърди (цяло парче с кожата)
 • 100 гр. розова сол (на по-едри кристали)
 • 1 с.л чубрица
 • 1 ч.л черен пипер
 • 2 с.л еритритол на кристали
 • 3-4 бр. листа от дафинов лист

Инструкции

 1. Привет, ето ги и иснтрукциите за приготвяне на домашен бекон:

  Всички подправки се смесват добре и с тях се натрива месото.  След това се поставя в плик за хладилник или някакъв плик който не пропуска вода и се оставя в хладилник за 7-10 дни като всеки ден се обръща от едната на другата страна.

  След този период на мариноване месото се измива добре, оставя се да се отцеди от водата и се прибира отново в хладилника за 24 часа. 

  Следващата стъпка е да се "запечата", като аз лично го опушвам на 100 градуса в барбекюто с дим от дъбови пелети с аромат на уиски. Но, това може да се направи и в обикновена фурна на 90-100 градуса докато месото стигне 65 градуса вътрешна температура или след около 2 часа като се поставя с кожата отдолу. След като се извади бекона от фурната докато е топъл се отстранява кожата. 

  Оставя се да изстине и се съхранява в хладилник.

  Да ви е сладко!

Ivo Dimitrov

Иво Димитров е дипломиран Икономист и Финансист от УНСС, София. 
Баща е на дъщеря, има дълга кариера в корпоративният свят, прераснала в свободния дух на предприемачеството. Спортът и здравословното хранене са сред основните нещата, които иска да предаде на дъщеря си и на всички подрастващи, за да водят по-стойностен живот.