Пътят към по-добро здраве на Юлиян Велев 43г.

Пътят към по-добро здраве на Юлиян Велев 43г.

Име:Юлиян Велев

Възраст: 43 години

Височина: 180 см

Килограми най-много: 100

Килограми сега: 80

 

 

 

Здравейте аз съм Юли и искам да споделя с Вас моята история и опит за това как реших да започна и да продължавам да спазвам високо мазнинен и ниско въглехидратен режим на хранене.

Висок съм 180 см и след казармата в продължение на повече от 20 години качвах килограми непрекъснато, като започнах от 70 и стигнах до над 100.

Спортувах редовно, но с времето започнах да разреждам активностите и сега остана само футболът в неделя и карането на ски (веднъж годишно за 5-7дни).

Не съм се притеснявал от външния си вид нито съм имал сериозни здравословни проблеми, но в един момент – между 2014 г. и 2016 г. започнах да боледувам много често. Нищо страшно – настинка, грип и др. такива „незначителни“ проблеми, които обаче се превърнаха в ежемесечен проблем придружен с честа употреба на антибиотици. Това, съчетано и с изтощението ми след 10-тата минута на поредния неделен мач, доведе до решението ми да взема някакви мерки.

За мое щастие познавах Иво Димитров и имах наблюдения върху неговата промяна вследствие на смяната на режима на хранене. Той ми е говорил за този режим на хранене, но аз не обръщах внимание, защото не мислех, че имам нужда. В каква заблуда съм живял?!?

Благодарение на неговите насоки успях да прочета доста за нисковъглехидратен-вискокомазнинен начин на хранене. Изгледах доста филми по въпроса, видях много снимки на променени хора и реших, че това е моят начин да възвърна баланса си. Като за мен основното е здравето, а не отслабването. За три месеца успях да сваля повече от 15 килограма, а за следващите 8 месеца още 5 кг. и сега поддържам 80 кг, но по-важното е, че не съм боледувал вече година и половина!! Нищо. Нито грип, нито настинка. Нищо. Не мога да повярвам, че се случва. Имал съм временни неразположения, но те са отминавали за ден-два, без да се налага да пия лекарства или да си оставам вкъщи.

Интересна част от историята е реакцията на хората около мен – роднини, приятели, познати колеги и пр. За съжаление в България битува мнението, че ако си слаб, значи си болен или беден, а най-вероятно и двете 🙂 . Още обяснявам, че промяната е целенасочена, желана и продиктувана не от болест и бедност, а от желанието ми да водя по-пълноценен и здравословен живот.

Разказал съм на десетки, ако не и стотици, хора около мен за кето режима на хранене и се надявам някои от тях да се вслушат в приказките ми, както аз чух Иво.

Друго интересно е, че на шивачът ми се наложи да преправи целия ми гардероб – над 100 различни дрехи, от блузи, през дънки, ризи, панталони, костюми, та до палта и якета. Според нея това е най-голямото предизвикателство в 30-годишната ѝ кариера на шивач.

Кето режимът позволява да се храня с любими мои продукти като месо, зеленчуци и сирена, но изключва, обичаните от мен, две от трите „бели смърти“ (захар, брашно и сол), а именно: захар и брашно. Замествам ги с ограничени количества плодове, като си позволявам повече т. нар. берита.

Ако ви кажа, че този начин на хранене е лесен и без проблеми, ще ви излъжа. Особено в началото има по-тежки моменти, но те са свързани с психиката, а не със физическото състояние. С малко воля и постоянство, а също така и с четене за вредите от въглехидратите, се постига всичко. И си струва, защото сега се чувствам прекрасно, неделният мач не свършва в 10-тата минута и най-важното: не боледувам.

Освен всичко друго, когато влезеш в режим на горене на мазнини, можеш да си позволяваш малки „прегрешения“, както правя аз.  В днешни дни (след повече от година на този режим) си позволявам по малко сладко – бонбон, бисквитка, парче кекс (1-2 пъти седмично)  което обаче не пречи да поддържам килограмите и да не качвам. Помага ми и фастинга. След събота и неделя, когато съм се „отпуснал“ повече, не ям 24 часа – от неделя вечер до понеделник вечерта.

 

Накрая искам за пореден път да благодаря на Иво и Тишо за съветите, търпението и подкрепата през последните години. Продължавайте все така и дано повече хора обръщат внимание на здравето си.

Ivo Dimitrov

Иво Димитров е дипломиран Икономист и Финансист от УНСС, София. 
Баща е на дъщеря, има дълга кариера в корпоративният свят, прераснала в свободния дух на предприемачеството. Спортът и здравословното хранене са сред основните нещата, които иска да предаде на дъщеря си и на всички подрастващи, за да водят по-стойностен живот.