Подходящ хранителен режим ли е Кето и ВМНВ за професионални атлети?

Подходящ хранителен режим ли е Кето и ВМНВ за професионални атлети?

Не е тайна, че кетогенната диета е една от най-мощните диети в момента. Доказано е, че е ефективна, когато става въпрос за изгаряне на мазнини и загуба на тегло, но също така има и много други ползи.

Например някои от тях са:

  • ефективно лечение за епилепсия и някои видове рак,
  • премахва апетита,
  • повишава нивото на добрия холестерол,
  • кето променя формата на тялото, без да е нужно да се тренира.

Знаем, че кетогенната диета е тайно оръжие, когато става въпрос за намаляване на теглото и борба с болестите, но има ли някакви предимства за физически активните хора?

В тази статия ще погледнем по-дълбоко, ако и как Кето и ВМНВ хранене влияе на спортните постижения.

Защо е толкова привлекателна за атлетите?

Защото имате практически неограничен запас от енергия, който да използвате. Какво имаме предвид?

Когато сте на диета, богата на въглехидрати, тялото ви може да съхранява до 1600-2000 калории енергия в мускулите, кръвта и черния дроб. След като те са изчерпани, вие нямате други бързи енергийни източници. Когато сте на кето диета, вие се захранвате с кетонни тела. Това означава, че използвате мазнините като основен източник на енергия. И нямате ниско съдържание на глюкоза в кръвта.

Втората причина, поради която кето диетата често е толкова желана сред спортистите е, че мазнините са по-стабилен източник на енергия, отколкото въглехидратите. Смилането, разграждането и абсорбцията на мазнини е много по-бавен процес, отколкото при въглехидратите.

Диета и тренировки на кето

В класически смисъл, основният енергиен източник за тренировки обикновено са въглехидрати, тъй като той е доста бърз източник на енергия.

Кетогенната диета, от друга страна, приема подхода с ниски въглехидрати. По време на кетогенната диета, обикновено намалявате приема на въглехидрати до 20-50 грама на ден или дори по-малко. В същото време основният източник на енергия ще идва от мазнини.

Хранителната кетоза е много популярна тема в момента. Това е така, защото хората посочват метаболитните предимства, които кето диетата осигурява, като се разчита на мазнините за основен източник на енергия.

Другата страна се фокусира върху физическите ограничения от премахването на въглехидратите като основен източник на гориво. И двете страни са донякъде пристрастни. Изследванията предполагат, че спортистите, които следват високо интензивни краткотрайни спортове, могат да видят спад във физическото си представяне.

Изследователите от университета в Сейнт Луис са открили, че на база на тяхната тестова група, последователите на кето диетата се представяли по-слабо при анаеробни упражнения, отколкото тези, които са на повече въглехидрати.

Тяхното представяне е с до 15% по-ниско от групата с високи въглехидрати. За съжаление изследването не посочва дали атлетите на кето са били кето адаптирани. Защото всички вече знаят, че първоначалния период на адаптация е свързан с намалена енергия и куп други проблеми, които вече сме обсъждали. Така че ако опитвате кетоза като спортист, предлагаме да експериментирате с това по време на общи тренировки във възстановяващия си период, а не по средата на състезателния сезон.

Кетозата не подобрява издръжливостта

Ако следвате правилно диетата си, може да постигнете сходни нива на ефективност, като хората с диети с високо съдържание на въглехидрати.

Изследванията показват, че кето диетата е много ефективна стратегия за увеличаване на оползотворяването на мазнини за енергия в дългосрочен план (20+ месеца), ако сте атлет, адаптиран към мазнините. Ако погледнете по-подробно това изследване ще видите и нещо друго интересно. Мускулният гликоген на кето-атлетите не се изчерпва по различен начин от този на атлетите на високо-въглехидратна диета, след три часа спорт.

Но това не означава, че има някакво предимство пред въглехидратите за издръжливоста. Спортистите на високо ниво не получават по-бързи резултати благодарение на кето-диетата, затова виждаме, че те често използват специфичните периоди на кето диетата и използват въглехидрати по време на тренировките с висока интензивност.

Въглехидратите не са единственият източник на енергия за физическа работа. Едно от най-погрешните схващания за кето-диетата и кетоза е, че въглехидратите са единственият начин да се получи достатъчно енергия и да се поддържа добра физическа форма. Има много страни на тази монета. Изследванията показват, че богатите на въглехидрати диети могат да бъдат по-добър избор за краткотрайни упражнения с висок интензитет. От друга страна ограниченията на кетогенната диета за физическа активност често са преувеличени, а ще изпитате всички ползи, които кето носи.

Дали кето диетата е полезна в спортовете, които изискват висока издръжливост?

На пръв поглед, кетогенната диета може да изглежда идеална за спортисти. Тя осигурява безкрайна енергия, премахва апетита и прави чудеса, когато става въпрос за загуба на мазнини. Кето диетата е по-благоприятна за спортове, като  маратон и колоездене и не е най-добрия вариант за спортисти, които се нуждаят от кратки изблици на енергия. Ако се занимавате с високо интензивни спортове (спринтови дистанции или вдигане на тежести) и се нуждаете от бързи енергийни изблици и искате да следвате кетогенната диета, тогава за да увеличите ефективността и резултатите, трябва да обмислите циклична кето диета. Нещо което Леброн Джеймс използва, за да поддържа формата си през периодите на почивка.

Както подсказва името, този вид хранене следва цикъл, в който строго следвате диета с ниско съдържание на въглехидрати и преди физически натоварвания ще добавяте въглехидрати към менюто си за определено време.

Нашето мнение е, че ако сте професионален атлет трябва да подходите внимателно към кето и задължително да експериментирате в сезона, в който почивате. Също така голяма част от изследванията, които се цитират, се отнасят за хора, които не са адаптирани и се сравняват, докато са в периода на адаптация. Там със сигурност има намаляване на енергията, така че четете внимателно. А ако не сте професионален атлет, мога да ви уверя, че няма да изпитате никаква разлика при тренировките, нито ще усетите липса на сила.

Тихомир Колев

Тихомир Колев е инжeнер магистър по компютърни системи от ТУ-София. Започнал кето 2015 година, като една от поредните диети и ревностен почитател оттогава. Като инжeнер е очарован от логиката и простотата на науката зад кето храненето.