Защо медитацията е важна?

Защо медитацията е важна?

Тук сигурно е момента, в който се питате какво общо има храненето с медитацията. Когато се говори за медитация, сме склонни да си представяме будистки монаси на епичните фонове на Непал, застинали в поза лотос, картина в която всички искаме да бъдем, но на всички ни е ясно, че няма да се случи. Често на медитацията се гледа, като на религиозен ритуал и всъщност в това има много голяма истина. Ако погледнем етимологията на думата “религия”, от Латински “religare” – да се върнете обратно, да се свържете (със себе си). Това е един прекрасен начин да погледнем вътре в себе си и да открием вътрешния си мир, който ни е нужен за пълноценен живот.

С този текст искам да изтъкна няколко съвсем конкретни ползи, които всеки от вас ще може да изпита в ежедневието си, а времето и усилието, което е нужно е пренебрежимо малко. Въпреки че науката безпорно е доказала ползите от медитацията, тя все още се приема, като нещо метафизично и всички ние я пренебрегваме. Ето и няколко конкретни ползи за здравето и по-добрия живот.

Намалява стреса.

Трансформативният потенциал на медитацията не бива да се подценява. Изследвания, проведени в университета в Уисконсин, показват, че медитацията има физиологични ефекти върху мозъка. Например, изследователите са открили, че частта от мозъка, която регулира стреса и безпокойството, се свива, когато целенасочено се практикува медитация. Когато се съсредоточаваме върху настоящия момент проблемите не могат да оцелеят и медитиращият се научава да остане спокоен дори при стресови ситуации. Същевременно медитиращият изпитва много по-малко тревога поради несигурноста на бъдещето. За да се обърнем към храненето, кортизолът е един от най-вредните хормони за нас. Ето и няколко от вредите, които нанася на тялото ни повишените нива на кортизол:

 • Намалява секрецията на тестостерона и хормона на растежа.
 • Причинява остеопороза.
 • Намалява мускулната тъкан и увеличава мазнините.
 • Възпрепятства работата на паметта.
 • Уврежда имунитета.

Дори да спрем с ползите дотук, това не би било малко, но те не се изчерпват само с намаляване на стреса.

Медитацията помага за по-добър сън

Безсънието е неприятно състояние, в което всички сме изпадали.  Ако сте един от хората, които се взират в тавана по 4-5 часа на нощ, може би медитацията е вашето решение. Една статия в JAMA Intern Med. 2015 потвърждава, че медитацията предизвиква реакцията на релаксация – затова някои хора всъщност имат противоположния проблем: заспиват веднага, щом започнат да медитират! Изводите на изследването са, че медитацията има клинично значение и, че може да послужи за решаване на проблемите със съня при възрастни.  Tози ефект се пренася с намаляване на недоспиването, което съответно има отражение върху качеството на живот. Много често се случва хора да не успяват да отслабнат въпреки режима, който спазват, като причина за това е хроничното недоспиване.

Медитацията помага при борбата с депресията и безпокойството

Когнитивната терапия, базирана на осъзнаването (прочетете по-надолу), съчетава елементи от намаляването на стреса на основата на внимание към настоящия момент и когнитивната поведенческа терапия . Според Американската психологическа асоциация “Когнитивната терапия е осемседмична групова програма, включваща умствени упражнения, като йога, осъзнаване на тялото и ежедневната домакинска работа, като приготвяне на храна или миене на чинии, с пълно внимание към това, което правиш в момента.”

“Хората, изложени на риск от депресия, имат много негативни мисли, чувства и вярвания за себе си и това лесно може да се превърне в депресивен рецидив”, казва Уилем Куйкен, професор в Оксфордския университет в Обединеното кралство. Професор Куикен провежда проучване, което установява, че Когнитивната терапия помага да се предотврати рецидивирането на депресията, също толкова ефективно, колкото и поддържащо лечение с антидепресанти.

Медитацията помага на мозъка, да се фокусира по-добре

Живеем във време, в което дразнителите са навсякъде. Смартфонът изглежда като целият ни свят, но цената която плащаме е, че не оставяме мозъка си, да почине дори и за една минута. Кога беше последния път, когато чакахте на опашка и просто си стояхте, или се возихте в автобуса, без да ровите във Инстаграм, Фейсбук, Вайбър, Пинтерест и др. В резултат на това, мозъкът ни свиква постоянно да получава нови дразнители и когато се опитаме да работим фокусирано за повече от 5 мин, той започва да се бунтува и да търси начини да се разсее. И започва да ви бомбандира с важни мисли за задачи, които трябваше да свършите, тревоги и какво ли още не, само и само да не правите това, което правите в момента. Ето няколко изследвания линк1, линк2, линк3, които до едно показват подобряване на когнитивната функция и дори имат “потенциалът да се променят траекториите на когнитивна промяна в живота на човека”. С други думи чрез медитация може да се борите с отслабването на паметта, което е неизбежно с напредване на възрастта.

И преди да започнете да мислите, колко трудно и бавно ще е докато се научите, как да медитирате правилно, това изследване показва, че “само след 4 дни медитация, може да се подобри способността за задържане на вниманието; ползите, които преди това са били докладвани при дългосрочни медитиращи.”

Други ползи, които може да изпитате са:

 • повишено емоционално здраве
 • подобрено самочувствие
 • може да генерира доброта и съчуствие
 • може да ви помогне да се справите с пристрастености
 • може да намали кръвното налягане

 

Как да започна?

Информацията, приложенията и видеата в youtube.com по темата са безкрайни. Искам да ви дам само няколко мои насоки, книги, видеа и мисли за медитацията в настоящето (mindfulness). Най-хубавото е, че можете да го правите по всяко време и навсякъде. Все пак за най-добър резултат, подходящото време е след събуждане. Сутрешната медитация, създава спокоен и продуктивен тон преди началото на задачите ви и разсейването на деня.

 • Наблюдавайте настоящия момент такъв, както е. Целта на това не е да се успокои умът или да се постигне състояние на вечно спокойствие. Целта е проста: ние се стремим да обърнем внимание на настоящия момент, без осъждане. И повярвайте ми, знам, че е трудно.
 • Нека вашите оценки за другите да преминават, без да им отделяте вниманието си. Шефът ви дразни, детето ви плаче, някой ви е засякъл с колата, просто се отдръпнете от мислите си и ги регистрирайте, без да им се поддавате.
 • Върнете се в това да наблюдавате сегашния момент. Нашите умове често се отнасят с мисли. Ето защо mindfulness практиката е да се връщаме отново и отново към настоящия момент.
 • Бъдете любезни към вашето скитащо съзнание (или както аз го наричам monkeymind- маймунски мозък). Не се критикувайте, когато мислите ви ви отнесат, просто практикувайте да разпознавате кога умът ви се е отдалечил и внимателно го върнете.

Това е практиката. Изглежда много проста, но не е лесно. Работата е в отва да продължиш да го правиш. Резултатите ще се натрупат. Аналогията която бих направил е с миенето на зъби. Нищо няма да се промени, ако 1 път не си измиете зъбите, или една седмица, но ако спрете за 6 месеца, знаете че ще имате проблем.

Не мога да ви кажа, в кой момент ще се почуствате по-добре, мога само да ви гарантирам, че ако го правите достатъчно дълго, ще живеете по-пълноценен живот.

Ето и любимите ми книги по темата:

Силата на Настоящето   Автор: Екхарт Толе

Becoming Supernatural Автор: д-р. Джо Диспенза

Две насочени медитации от същите хора:

Eckhart Tolle!! Stillness Meditation

Dr. Joe Dispenza’s Space Free Guided Meditation

 

 

 

Тихомир Колев

Тихомир Колев е инжeнер магистър по компютърни системи от ТУ-София. Започнал кето 2015 година, като една от поредните диети и ревностен почитател оттогава. Като инжeнер е очарован от логиката и простотата на науката зад кето храненето.