Какво е метаболизъм и защо никога няма да отслабнем като спортуваме.

Какво е метаболизъм и защо никога няма да отслабнем като спортуваме.

Ако отворите страницата на Уикипедия за Метаболизма ще видите, колко сложен е процеса, но в съвременния свят постоянно се говори за забързване на метаболизма с хапчета, диета, спорт, пиене на вода и какво ли още не, като лесен начин за сваляне на килограми. Както обикновенно истината е доста по различна и във следващите няколко реда ще ви дадем просто описание на процеса и има ли начини да го манипулирате във ваша полза.

Метаболизмът е процес на обмяна на веществата, който превръща храната в енергия за ежедневното функциониране на огранизма.

Осъществява синтез на храна\енергия в основните изграждащи структури за протеина, мазнините и аминокиселините и елиминира въглеродните отпадъци. Метаболитните процеси се поделят на две категории: катаболизъм – разграждане (окисление) на органична материя, с цел добив на енергия и анаболизъм – синтез на собствени за организма компоненти, като протеини и нуклеинови киселини, за сметка на енергията, освободена при катаболизма.

Анаболизъм е изграждане на неща – поредица от химични реакции които изграждат молекули от по-малки компоненти; анаболните процеси обикновенно изискват енергия.

Катаболизъм е разграждане на неща -поредица от химични реакции които разграждат молекули на по-малки компоненти; катаболитните процеси обикновенно освобождават енергия.

Теглото ни е резултат от катаболизма минус анаболизма – сумата от енергията, която освобождаваме в нашите тела (катаболизъм) минус сумата от енергията, която нашите тела използват, за да се възобновяват (анаболизъм).

Излишната енергия се съхранява като мазнини или гликоген в мускулите и в черния дроб. Гликогена е основната форма на съхранение на глюкоза в тялото.

Когато приемате храна тя се разгражда по следния начин: Белтъчините се разграждат до аминокиселини, въглехидратите стават на глюкоза, а мазнините се превръщат в мастни киселини. Обсъждали сме нееднократно, че аминокиселините и мастните киселини са жизнено-важни за изграждане на клетките, докато въглехидратите могат да се използват само за кратковремена енергия.

 

Повечето хора си представят метаболизма като мускул, който може да се контролира по някакъв начин.

В действителност, вашият метаболизъм е химически процес, който осигурява енергия за работата на органите ви, за храносмилането и за физическата активност. Основната част от енергията, която изразходвате, отива за работата на мозъка, черния дроб, бъбреците и сърцето. Това се нарича базов метаболизъм и изразходва 60-80% от калориите, които консумирате. Физическата активност изразходва около 10-30% от енергията, докато храносмилането е отговорно за 10% от енергията, която харчите.

Затова не е трудно да си представим, че физическите натоварвания не водят до съществена промяна на килограмите.

 

Другият огромен проблем е, че все още никой не знае как работи метаболизма при различните хора. Някой може да яде пица след пица и да не трупа килограми, докато друг трябва да следи внимателно всяко хранене, само за да не качи килограми. Все пак учените имат няколко прогнозни фактора, за това колко бърз е метаболизма на човек. Те включват съотношението на мускулна към мазнинна маса, пол, възраст, генетика. Полът също има значение, тъй като жените като цяло се нуждаят от по-малко калории, в сравнение с мъж със същата структура и килограми. Единственият прецизен начин да се измери метаболизма е в метаболитна камера, но  този метод е изключително скъп. Човек трябва да прекара поне 2 дни в затворена среда, където учените могат да следят прецизно дори кислорода, който консумира и обикновенно се прави само за елитни спортисти или за специфични изследвания.

Друг фактор, който забавя метаболизма е възрастта. Дори и с еднакви килограми и мускулна маса, ако сте на 60 години, ще горите по-малко калории, отколкото като сте били на 20 години. Метаболизмът започва да се забавя след 18-тата ви годишнина, а защо това е така е още един от въпросите, на който учените нямат отговор.

Не можете да забързате метаболизма, за да отслабвате. Въпреки многобройните реклами за чудотворно хапче или поредната супер храна, която забързва метаболизма, има само няколко доказани храни, които влияят на метаболизма. Това са кафето, лютите храни и подправките, но ефектът е почти маргинален. Единствената работеща стратегия в дългосрочен план е да натрупате повече мускулна маса, тъй като тя харчи повече енергия в покой от мазнините. Това е и една от причините, тялото да иска да се избави от излишната мускулна маса, само след една седмица, в която не се използва. Тъжен факт, за съжаление, добре познат на всички трениращи. Тук проблемът може да възникне, че нуждата от повече енергия, ще ви накара да искате да приемате повече храна. В резултат на което, ще трупате мазнини освен така желаните мускули.

Повечето диети гарантирано забавят метаболизма.  Ако да забързате метаболизма е почти невъзможно, нямате никакъв проблем да го забавите. Една от причините диетите да не работят, е съвършенството на собственото ви тяло. Когато сте ограничили калорийния прием, естествения отговор на тялото е да забави базовия си метаболизъм (в резултат се чуствате отпаднали).

Когато сте имали едно тегло за дълго време, тялото започва да го възприема за отправна точка. Когато рязко свалите килограми, тялото се опитва по всякакъв начин да се върне към отправната си точка, като дори има доста изследвания, които показват, че тялото се презастрахова и дори вдига отправната точка, за да се подготви за бъдещи катаклизми.

Упражненията и свалянето на килограми.

Физическите упражнения са най-полезното нещо (може би след спирането на цигарите), което можете да направите за себе си. Но не бива да вярвате на масовата пропаганда, която твърди, че тренировките са начина да отслабнете. Погледнете това изследване публикувано през 2001 година. То намира, че след 20 седмици тренировки, отслабването е по-малко от очакваното и, че “разходът на енергия, няма връзка със загубата на тегло в дългосрочен план”. Простата математика показва, че в 1 килограм телесна мазнина се съдържат 9000 калории. Изключително тежка тренировка, като например 1 час гребане на тренажор, изразходва 900 калории. В идеалният случай, в който тренирате 10 пъти гребане и не ядете повече от обикновенно, ще свалите 1 килограм за 10 тренировки. А според някои изследвания, дори това не е точно така, защото тялото забавя базовия метаболизъм, за да има повече енергия за физическата активност.

За финал можем да обобщим, че ако искате да отслабвате трябва да се придържате към ниско-въглехидратна диета за поне 6 месеца до година (или за цял живот, като повечето от нас), за да задържите ниското си тегло за дълго време и тялото ви да го възприеме като основно. Ограничавайте приема на калории – (това е научния консенсус в момента) за удължаване на живота и спортувате като добавка към диетата си. Един от ефектите, който се наблюдава, при нисковъглехидратните диети е, че хората имат повече енергия. Тоест сами ще изпитате желание да спортувате.

 

 

 

 

 

Тихомир Колев

Тихомир Колев е инжeнер магистър по компютърни системи от ТУ-София. Започнал кето 2015 година, като една от поредните диети и ревностен почитател оттогава. Като инжeнер е очарован от логиката и простотата на науката зад кето храненето.