Милко Георгиев – Пионерът на Кето в България.

Милко Георгиев – Пионерът на Кето в България.

Представи се с няколко думи?

Спортувам от 6 годишен и съм от поколение, което прескачаше огради и се гонеше по панелите без да знае за free running и parkour. Тренирах различни спортове, но любовта ми е Таекуондо. Имам магистратура софтуерен инженер и имах такава кариера. Сега имам магистратура спорт и съм кондиционен треньор.

I have never let my schooling interfere with my education. ~ Mark Twain

Вярвам в приложната науката и в полезното еднообразие. Мотото ми е Правилно, Постепенно, Постоянно. Имам желание и помагам на хората да стават по-полезни за себе си.

Как се реши да опиташ това хранене преди 17 години, когато не се знаеше почти нищо за него? И какво те мотивира да започнеш да го популяризираш?

По онова време се занимавах с програмиране, бях се обездвижил, ядях малко и почти всичко. В един момент реших да се върна към спорта и знаех, че с Таекуондо няма да мога да вляза бързо в атлетична форма. Затова потърсих информация за физическа подготовка в интернет, а той макар и малък през 2002 година, все пак имаше доста и то прецизна информация. Попаднах на сайт, събрал информация за НВД (ниско-въглехидратна диета) и трениране със свободни тежести. Прочетох го и всичко ми се видя достоверно, кореспондираше с моя опит в спорта и знание за хранене, и веднага започнах. След 3 месеца вече знаех, че това хранене и това трениране дават брутално добри резултати. След 6 месеца вече желаех да споделям с хората, които все още бяха в тотален плен на въглехидратната матрица и на изолираните движения със или без машини във фитнеса. Тогава интернет форумите бяха много активни места за споделяни и така започна всичко.

Ти си създател на фитнесите SPIDER SPORT. Как стана така, че от компютърен инженер намери призванието си като треньор?

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Две години след като започнах да се храня и тренирам целенасочено, явно съм бил много мотивиран и луд, защото зарязах кариерата си в ИТ и се захванах само с персонални тренировки и хранително консултиране. Желаех да създам спортен клуб и студио, в което да се развива и преподава науката и практиката за правилното трениране и хранене. Наистина имах огромно желание да споделям. Ако бях мислил за бизнес и за пари нямаше да напусна ИТ. Но аз бях луд учен, а не бизнесмен и ето ме сега кондиционен треньор с много знания и опит. SPIDER SPORT беше първото студио за персонални тренировки със свободни тежести в България. И до ден днешен сме лидери по отношение на качеството. Безкомпромисното ми отношение към високото ниво на работа и икономическата ситуация в страната засега ограничават дейността на SPIDER SPORT до две студиа в София. Намирането на подходящ кадър за кондиционен треньор е сложна задача, следва от три до шест месеца обучение. Щастлив съм, че в момента треньорите в клуба ни са хора, които работят с голямо желание, имат опит и всеки дава своя уникален принос в общото ни дело. Благодарение на този сплотен екип SPIDER SPORT работи успешно и когато аз съм за дълго в чужбина. В наши дни пазарът се наводни с хора, наричащи себе си кондиционен треньор, но те просто нямат реална представа за какво става дума. Масово се говори за work-out, докато моята философия е work-in – тренировката вкарва у трениращия умения и провокира адаптация към натоварване. И всичко това с минимален разход на енергия и време. Когато работиш с високо ниво атлети, работата на кондиционния треньор е да даде максимален принос към атлетизма и да остави максимално количество време и енергия за развиване на практикувания вид спорт. Разбира се модерните хора се забавляват като се потят с часове в залата и това е добре, но няма общо с правилното трениране.

По какъв начин комбинирате спорта и начина на хранене? Според нас цялата фитнес индустрия е изградена на лъжата, че хората са дебели, защото не тренират, а ние вярваме, че никой не е отслабнал във фитнеса.

Физическата активност прави две основни неща с тялото: 1) Провокира адаптация 2) Изразходва енергия.

Най-важна е провокацията с тежки тренировки, която казва на тялото, че му трябват мускули и енергия в тях. Така то се подготвя за следващи натоварвания като изгражда мускули и ги пълни с енергия, готова за изразходване. Вместо да пълни мастните депа.

Тренировките горят малко енергия, при повечето хора около 5-10% от дневните калории. Сами виждате, че е много по-лесно да изядеш 20% по-малко калории отколкото да тренираш два пъти на ден по 1-2 часа. Който разчита само на тренировките, остава дебел и изморен.

Също така перфектна диета може да свали мазнините в тялото под 10%, но за да се слезе под 8% и да има ясно изразени плочки, е необходимо тежко трениране. Разбира се, има някои хора с доста поднормено тегло, които имат относително релефни тела, но това не е здравословно и не е атлетично.

Смяташ ли, че вече си по улегнал, в миналото обичаше да фрапираш хората?

Хората сами се фрапираха, защото новите идеи ги вадят от комфорта им за познато, за авторитет, за сигурност. Аз само отстоявах идеите и практиките си. Днес, хората са по-улегнали на тема кетогенно хранене, защото в световен мащаб това става дори мода. А аз вече знам, че няма да спася света и се грижа предимно за себе си и моето спокойствие. Помагам само на хората, които осъзнато го желаят.Умори ли се да помагаш?
Уморително е само да пълниш продънена каца. Спрях да го правя с упоритите хора преди около 5 години, защото да, адски се бях уморил. В моята работа аз мога само да давам и е нужно отсрещната страна да желае да взима. Насилването, макар и с добри чувства, е неприятно и за двете страни.

Може ли да има добра диета (диета е нещо краткосрочно, по-скоро режим според мен. Даже лайфстайл), без спортуване, без спане и с много стрес?

Храненето е само един от пилоните, на които се държи здравето. Физическото натоварване дава на тялото посока за адаптация. Ако тренираш активно, ставаш атлетичен, а ако лежиш по цял ден, се доближаваш към обездвижен труп. Душевния мир и градивните интереси дават хармония и на физическото ни проявление.

Здравословно ли е да се яде високо-мазнинна, високо-въглехидратна диета?

Казвам го от 17 години, казвам го и сега – ВМ-НВХ е най-здравословният начин на хранене. Вече съм на почти 43 години и превъзхождам физически 99% от хората на земята. А високо-въглехидратната диета си има име и то е Диабет. Негов братовчед и хрананик е Ракът. И много, много други проявления на нарушения въглехидратен обмен.

Какво е мнението ти за протеина? Повечето изследвания напоследък показват, че трябва да се консумира минимум 1 гр. на кг. А за спортисти 2-2.5 гр., как се вписва в кето? Коментирай твърдението, че протеинът трябва да се ограничава, ако искаш да си е кетоза?

Изследванията ми и опитът ми показват, че нуждата от протеин е пропорционална на активното тегло (общото тегло без мазнините) и на физическата активност. Ако имате много мускули и тренирате много, то трябва ви много повече протеин от нужния за човек с малко мускули и застоя живот. За да поддържа тегло активният човек има нужда от 2 гр протеин за всеки килограм активно тегло.

При недостиг на въглехидрати тялото използва протеин за производство на глюкоза. Процесът глюконеогенеза има КПД 60% и следователно за производството на 30 гр глюкоза се разрушават 50 гр протеин.

Заради този супер нисък протеин оставащ за анаболни (градивни процеси) много хора срещат трудности да качват мускули на кето.

Протеинът е най-важното вещество за тялото, ако изобщо може да се говори за едно такова. Чрез него тъканите се преизграждат и надграждат и това е здраве и младост. Самата идея за сериозно ограничаване на протеина е грешна и опасна.

Относно кетозата, модерният и популярен сайт DietDoctor, който проповядва кетоза, публикува експеримент на един от авторите му. Тук бързам да кажа, че аз не използвам и не препоръчвам този сайт. Но поне тези ентусиасти експериментират, мерят и може да служат за изводи. Та, ентусиастът от сайта казва, че ядял 45-60 гр протеин на ден. Според модерното “кето” протеинът трябва да е около 20% от калориите (това за мен е много малко при НВХ). Това означава, че ентусиастът яде на ден около 1100 ккал! Това е чист глад! Той изглежда средно едър мъж на снимките си. Мери концентрацията на кетони в кръвта си и тя е 2.0 mmol/l, което е кетоза и той е доволен. Започва да увеличава протеина и стига до 80-130 грама протеин на ден и все още е в кетоза, за негово учудване. Човекът явно е невеж, а пък сайтът за който пише – доста популярен. Затова внимавайте какво четете, защото лайковете не са гаранция, дори напротив.

Be careful about reading health books. You may die of a misprint. ~ Mark Twain

Съветващите да се яде нисък протеин, обикновено са учени, които тежат 60 кила, със сигурност не тренират тежко, защото щяха да се немощни и да се разболеят поради недостиг на протеин. Те може да разбират биохимията на храненето, но не и проложната му страна. Другата категория са дебелаци, които драстично са ограничили калориите и протеина и от 140 кг са станали 90 и вече мислят, че знаят как се живее здравословно с глад.

https://www.dietdoctor.com/how-much-protein-can-you-eat-in-ketosis

б.а. В момента дори и DietDoctor са преразгледали политиката си спрямо протеина и в тази статия от 07.04.2019 средно количество протеин, което трябва да се консумира е 1.2-1.7г. на килограм тегло.
https://www.dietdoctor.com/food-policy/protein

В момента тренираш националния отбор на Китай по плажен волейбол, как се хранят те?

Китайците са древен народ, преминал през много етапи, драматични, вековни. Повечето от тях са инертни, имат вярвания, трудно възприемат нови идеи. Китаецът избягва прякото противопоставяне, хлъзгав е. За да го уловиш е най-добре да оставиш стръвта видима, да го дразни леко и да изчакаш сам да влезе в торбата. Да премисли и пожелае. Веднага им прави впечатление, че имам релефни мускули, силен съм за размерите си (тия момчета и момичета са високи от 188 до 202 см) и че ям много яйца и месо. Не пипвам ориз, макарони и хляб. И в отбора на Шанхай през 2016 и сега в националния винаги има един двама от ранно адаптиращите се, които са готови за промяна. Разбира се, те имат резултат и другите го виждат. Успоредно след няколко седмици аз вече съм спечелил доверието им с прецизни тренировки и резултати. И по този начин всеки в отбора прави някаква промяна и в храненето си. Половината вече видяха плочките на корема си.

Подходящо ли е кето за професионални спортисти и наблюдава ли се спад в представянето им?

Защо трябва да се наблюдава спад? Високо мазнинното кетогенно хранене е най-оптималният начин да се даде енергия на тялото. И най-важното за атлета, това подаване на енергия да продължава и продължава с течение на мускулната работа. Тук липсва лактатната смърт, удървянето на мускулите, което неизбежно настъпва при горенето на много глюкоза в тях. При ВМНВХ има увеличаване производителността на тялото.

А как трябва да се хранят децата и подрастващите? И как да спортуват?

Децата са в бурен растеж и имат изключителна нужда от оптимално хранене. Всичко казано важи със страшна важност за тях. Децата до 10-12 година възраст обикновено имат нужда от общи спортни игри, които да запазват интереса им, макар да са по-ниско ефективни. Осъзнатите деца, обикновено над 13, могат да тренират високо-интензивно и прецизно с цел високи резултати от тренировките. Това означава и вдигане на тежко, което плаши незапознатите с правилното трениране. Тежките тренировки провокират изграждане на плътна и здрава костна структура, особено, ако е в комбинация с правилно хранене.

Помага ли кетото за дълголетието?

Дълголетието е здраве и неговото поддържане. Високо-мазнинното кетогенно хранене дава здраве, следователно и дълголетие. Най-вече в комбинация с физическа активност и духовно спокойствие.

 

Тихомир Колев

Тихомир Колев е инжeнер магистър по компютърни системи от ТУ-София. Започнал кето 2015 година, като една от поредните диети и ревностен почитател оттогава. Като инжeнер е очарован от логиката и простотата на науката зад кето храненето.