Можем ли да се храним пълноценно и здравословно без въглехидрати ?

Чувайки за първи път основните принципи на Кето храненето (както и ниско-въглехидратното), мнозинството от хората са шокирани от информацията, че трябва да се лишат от въглехидратите (един от 3-те основни макронутриента, който е считан от мнозина за незаменим).

Томове материали са се изписали по темата, като ние ще дадем нашата гледна точка, научно обоснованa и с факти, за  да докажем, че въглехидратите не са незаменим макронутриент и не са жизненоважни за организма ни.

В допълнение, ще докажем и вредите от консумацията на прекомерно количество въглехидрати.

И така, нека започнем с разяснение, как действат въглехидратите на организма ни.

Всички са наясно кои храни са богати на въглехидрати, но все пак ще споменем някои от най-богатите на въглехидрати храни: хлябът, сладките, газираните безалкохолни напитки, макаронените изделия, плодовете, варивата, картофите, оризът и всички житни растения и продуктите приготвени от тях.

Въглехидратите са считани за основният източник на енергия за живите организми, макар че нито един въглехидрат не е есенциален (незаменим) за човека. Това се дължи на факта, че въглехидратите не са непосредствен градивен материал и тялото може да си набавя необходимата енергия от протеините и мазнините.

Счита се, че мозъкът и невроните не могат да използват мазнините, като източник на енергия, а само глюкоза и кетонни тела.

Човешкото тяло може да синтезира известно количество глюкоза в процес наречен глюконеогенеза от гликогенните аминокиселини и глицеролът участващ в структурата на мазнините и в редки случаи от мастни киселини.

Какво се случва с нас след приема на въглехидрати:

–       въглехидратите се разграждат до глюкоза

–       глюкозата се разнася до всички органи и тъкани посредством кръвта

–       част от глюкозата се използва за енергия, а част се складира в гликогенните депа на мускулите и черният дроб

–       когато депата се запълнят, остатъка от въглехидарати се транспортира в мастните клетки, където метаболизира (превръща се) в мазнини. За съжаление тези депа са много малки, общото им съдържание е около 400-500 гр. в зависимист от човека, разбира се.

Различните видове въглехидрати (прости, сложни) действат по различнен начин на организма ни, но общото между тях е, че повишват нивото на инсулин (защитна реакция на организма да се справи с повишените нива на кръвна захар, в следствие на консумацията на въглехидрати, особено такива с висок гликемичен индекс), което в дългосрочен план може да доведе до инсулинова резистентност.

Понижената чувствителност на тъканите към инсулин или инсулинова резистентност, е състояние при което дадени инсулинови нива не могат да провокират съответния физиологичен отговор в мастната тъкан, черния дроб и мускулите. В резултат се намалява усвояването на глюкоза в мускулните клетки и се активира освобождаването на глюкоза от складирания в черния дроб гликоген. Натрупаните в мастната тъкан триглицериди се хидролизират и в кръвообращението се отделят свободни мастни киселини (СМК). Това води до значително покачване нивата на кръвна захар (хипергликемия), която се компенсира от организма чрез секретиране на по-големи количества инсулин (хиперинсулинемия). В началните стадии на инсулинова резистентност хиперинсулинемията успява да компенсира намалената чувствителност на тъканите и да предизвика съответния ефект. С течение на времето обаче β-клетките на панкреаса се изтощават, секреторната им функция намалява и се развиват сериозни здравни усложнения като метаболитен синдром и захарен диабет тип 2. Тук е момента да споменем, че към днешна дата (2017г) в световен мащаб 10% от цялото население страда от диабет тип 2, а около 45% са с преддиабетно състояние! Това са 700 милиона души по целият свят (за България можем да сметнем около 700 хиляди души, в това число все повече деца).

Меко казано стряскаща статистика, част от която никой не би искал да бъде, нали?

Друг важен момент, който искаме да засегнем е пристрастяването към консумацията на захар (въглехидрат, който присъства в повечето храни). Доказано е, че захарта е с до 10 пъти по-голяма зависимост от наркотиците (кокаина). Навсякаде наркотиците са забранени със закон, но не и захарта. Имате ли представа колко кг. захар консумират децата на година средно в Америка? Предположете….сигурен съм, че и в най-смелите ви представи ще сте далеч от официалната статистика.

А тя е: 8 супени лъжици на ден, 240 на месец и 2920 на година!! Това прави над 7кг. захар, всяка година! И това е само от така наречените млечни десерти, които децата приемат в учлище и детска градина. Искате ли това за децата си

А знаете ли каква е статистиката за възратните?

Ние попадаме във зоната на повече от 26 кг захар на година. И това са данни от преди 8 години.

Болести, свързани с повишената консумация на захар

За финал ще кажем, че в момента няма нито едно изследване, което да показва, че кетозата е вредна в дългосрочен план. Въпреки многобройните преки ползи, ще чуете много мнения, дори и от доктори, че не е желателно в дългосрочен план.

За контраст ще изброим някои от болестите, които доказано се причиняват (или значително увеличават риска) от повишената консумация на въглехидрати.

  • Диабет
  • Сърдечно-съдови заболявания
  • Болестта на Алцхаймер
  • Рак 

Можете да изберете да се лекувате с храната или с многобройни лекарства.

Тихомир Колев

Тихомир Колев е инжeнер магистър по компютърни системи от ТУ-София. Започнал кето 2015 година, като една от поредните диети и ревностен почитател оттогава. Като инжeнер е очарован от логиката и простотата на науката зад кето храненето.