Спрете да бъдете перфектни!

Спрете да бъдете перфектни!

Искате ли да знаете тайната на истинското щастие? Спрете да се опитвате, да сте перфектни!

Кога ще е достатъчно? Само още 2 кг надолу (чувам го постоянно), само още малко да ми вдигнат заплатата, само децата ми да пораснат и ще съм щастлив. Животът е пътешествие, а не стигането на върха. Пътят от върха е само надолу. А в момента сме заобиколени от култура, която идеологизира съвършенството и ни кара да се чувстваме непълноценни. Тъй като работя в света на рекламата, мога да ви кажа от кухнята, че повечето е лъжа. Ето и едно видео, за да се убедите, че даже и звездите не са това, което ни се представя.

Да имаш смелостта, да се откажеш от това да бъдеш перфектен е едно от най-силните неща, които можеш да направиш. Готови ли сте да спрете да се опитвате да бъдете съвършени? Вие вече сте съвършени.

Колкото по-зле си, толкова по-лесно е да прогресираш.

Ето ви и добрата новина. Колкото по-пълни сте, толкова повече и по-лесно ще свалите. Поставяйте си изпълними предизвикателства и ги бройте като успех, а не бройте неуспехите. Бъдете реалисти. Представете си видео игра. В началото е много трудно да контролирате героя си, но пък и първо ниво е много лесно, като ставате по-добри и нивата стават по-сложни. Така има предизвикателство, но има и успехи, които да постигате. Ако започнете от най-сложното, е много вероятно да се чувствате неадекватно и да изоставите всичко. Ако пък е прекалено лесно, няма предизвикателство и ще се отегчите. Ако приложите същата аналогия към диетата си, имате много по-голям шанс за успех. Като начало може да махнете всички изкушения от къщата си, така като се приберете изморени и изнервени след дълъг работен ден и сте готови да захвърлите всичко, просто да нямате с какво да развалите диетата си и вместо бонбони, да хапнете маслини 🙂 Не се обвинявайте, ако ви се прияде пица и сте изяли 2 огромни пици. Просто на другия ден продължете със здравословните и полезни мазнини.

Защо не работи мотивацията?

Мотивирате се да направите нещо, което не можете и, в което сте много зле. Въпреки това го правите и наранявате егото си, защото егото ви е свикнало да сте добри, талантливи и успешни. Когато нараните егото си, се намесва логиката ви и ви напомня, че това е тъпо по принцип и въобще не е трябвало да го започвате. И се връщате в познатото си състояние. Това се повтаря отново и отново. Затова и хората започват нови и нови диети, нови видове тренировки с надеждата, че този път ще е различно, но резултатът винаги е един и същ. Това което можете да направите, за да противодействате на този механизъм е, да се награждавате емоционално за нещата, които сте направили добре. Бройте всеки успех и се радвайте на всеки ден в който сте постигнали целите си, ако пък сте се подхлъзнали, това не е края на света, просто продължете с нещата, за които знаете, че са добри за вас в дългосрочен план.

Четирите стълба на доброто здраве.

След няколко години задълбочено изучаване на медицинска литература, съм достигнал до четири най-основни стълба на доброто здраве. Това са храненето, добрия сън, спорт и психическо здраве (липса на стрес и медитация). Виждал съм много хора, на които диетата им е повече от добра, а не отслабват и се чувстват зле. В 90% от случаите това се получава при липса на сън. Друг значим фактор е стреса и всички знаете, как влияе той на физическото ни състояние. Това е и причината, да сме пристрастени към захарта. Стресовият хормон – кортизол не може да съществува в организма едновременно с инсулина и когато сте стресирани, тялото ви се грижи за себе си и търси високи дози инсулин, които се набавят най-лесно с някакъв източник на захар (шоколад, сладолед, торта). Всеки от нас знае в коя от горните области има проблем, дали е стрес или сън, всеки сам трябва да намери начин да се подобри в областа, която му куца най-много. Така че спрете да преследвате кетоните и погледнете живота си в неговата цялост и започнете да го подобрявате с малки и постижими стъпки. Не се отчайвайте, когато не видите резултат след една седмица или месец, просто продължете. Никой не е клекнал със 100 кг при първото си посещение във фитнес залата. Също и никой не може да ви каже, кога ще дойде резултата, при някой е по-бърз, при други не. Но най-сигурното нещо е, че ще дойде и тогава става много по-лесно.

Животът е много по-приятен, когато спрете да се опитвате да бъдете съвършени.

Трудно е да се откажеш да си перфектен. Ние живеем с идеята, че ако станем съвършени, сме открили тайната на добрия живот. Тази фантазия е толкова далеч от истината. Необходима е много работа, за да се откажете от съвършенството, но печалбата си заслужава. Ако сте в безкрания цикъл на перфекционистично поведение, сега е моментът да вземете контрола над живота си. Какво е нещото, което може да направите още днес, което ще ви помогне да спрете да се опитвате да бъдете съвършени?

Тихомир Колев

Тихомир Колев е инжeнер магистър по компютърни системи от ТУ-София. Започнал кето 2015 година, като една от поредните диети и ревностен почитател оттогава. Като инжeнер е очарован от логиката и простотата на науката зад кето храненето.