Седем причини да не губите тегло при кето.

Седем причини да не губите тегло при кето.

Четете и гледате как всички отслабват при кето, а при вас не се получава. Има няколко дребни грешки, на които може дори да не сте обърнали внимание, а всъщност те да са проблема. По мои наблюдения има седем основни проблема, които съботират прогреса при кето.

Ядете твърде много калории

Има доста теории, че при кето можете да ядете толкова мазнини и протеини, колкото искате, стига да поддържате въглехидратите достатъчно ниски. Но, това е голяма грешка, ако целите загуба на тегло. За съжаление физиката е категорична по въпроса, че енергията в природата не се губи. Ако не я изразходвате и не сте от онези генетични чудеса, единственото място където ще отиде излишната енергия е в подкожните ви мазнини. Не бива да забравяте, че диетичните мазнини са изключително калорични, така че е много лесно да надхвърлите калориите, от които се нуждаете. Повечето здрави, активни жени, които искат да отслабнат, трябва да консумират между 1500 и 2000 калории дневно (2000-2500 за мъжете). Така че, ако ядете повече от това, помислете за намаляване на количествата.

Ядете през цялото време

Междинните закуски са една от причините за затлъстяването на човечеството. Ако вие сте от хората, които хапват нещо, защото няма какво да правят, имате проблем. Кето снаксовете като авокадо или ядки – могат много лесно да доведат до консумирането на повече калории, отколкото е необходимо. Ако се храните добре по два или три пъти на ден, нямате нужда от междинни закуски. Ако все пак огладнеете, обърнете внимание с какво се засищате и гледайте да е с минимални калории.

Приемате повече въглехидрати, отколкото си мислите

Трябва да поддържате приема на въглехидрати нисък, за да сте в кетоза и да продължите да изгаряте мазнините за енергия. Много кето храни (като зеленчуци, плодове и ядки) всъщност съдържат малки количества въглехидрати. А дори и при малки количества тялото ви ще се върне към изгарянето на глюкоза. Това ще ви накара да се чувствате изморени и гладни. Също така ще спре и изгарянето на мазнини за енергия. Така че поне в началото следете дали сте в кетоза (с ленти или устройства) и ако излезете обърнете внимание какво сте яли предишния ден.

Имате нереалистични очаквания за отслабване

Нормално е да желаете бързи резултати, когато следвате нова диета, но е важно да запомните, че загубата на тегло варира от човек до човек. Въпреки че кетогенната диета може да доведе до бърза загубата на тегло, скоростта, с която губите килограми може да е по-бавна – и това е добре. Малка, последователна промяна е ключът към загуба и поддържане на теглото по здравословен начин.  Вече сме казвали, че няма магическа диета и ако очаквате да влезете във форма за лятото за 20 дни, потърсете другаде. Нормалният и здравословен темп на сваляне на мазнини е 1-2 кг. на месец, въпреки че ако имате доста да сваляте, в началото може да видите доста по-драстични резултати. Да не говорим, че ако започнете да вдигате тежести, може да натрупате мускули, докато губите мазнините. Въпреки, че това ще доведе до забавяне на отслабването, натрупването на мускулна маса и намаляването на мастната маса благоприятства здравето по много и различни начини. Това може да намали риска от сърдечни заболявания и да подобри здравето на костите. Вместо да разчитате единствено на кантара, измервайте обиколката на ръцете, бедрата и корема за да имате ясна представа от напредъка си.

Не приемате достатъчно фибри

Фибрите забавят храносмилането и заемат много място в храносмилателния ви тракт, което може да ви помогне да се чувствате сити за дълго време. Така че не е изненада, че по-високият прием на фибри е свързан със загуба на килограми. Проблемът? Фибрите са вид въглехидрати, които се срещат най-вече в зърнените, бобови, плодове и зеленчуци, а диетата с ниско съдържание на въглехидрати ги ограничава драстично. Може да се наложи подходите творчески с храната си, за да получите препоръчваните от 25 до 30 грама фибри на ден. Фибрите също така са основни за поддържането на здрав микробиом, така че е задължително да им обърнете внимание. Някой от кето-храните които съдържат големи количества фибри са авокадо, бадеми, чия, черен шоколад, малини и зелените зеленчуци.

Чревните ви бактерии са объркани

Като допълнение към предишната точка, последните изследвания показват, че здравия микробиом е изключително важен за доброто здраве. Ограничаването на фибрите може да повлияе на видовете бактерии, които живеят в червата. Проучване от 2018 г. на Международното списание за затлъстяването установява, че хората с по-високи нива на бактерии, които разграждат фибри, губят повече килограми от хората, които имат по-високи нива на бактериален тип, който се развива при диета от месо и мазнини. Така че, хранете и бактериите си 🙂

Не гледате цялата картина

Свалянето на килограми има много общо с това, което ядете, но това не е единственият фактор. Ще отслабнете много трудно, ако не обърнете внимание и на другите аспекти от здравословния живот. Достатъчно сън, редовни упражннения и управление на нивата на стрес са фактори, които влияят на отслабването ви. Експертите казват, че лишаването от сън, заседналия начин на живот и неконтролирания стрес могат да допринесат за проблеми със здравето ви (оттам и с теглото ви). Опитайте се да сте ОК при всички от четирите фактора, защото ако сънят ви е зле или изпитвате много стрес, колкото и да тренирате и както и да се храните, няма да се чувствате добре, съответно няма и да отслабвате. И това е вярно без значение от вида на диетата.

 

Тихомир Колев

Тихомир Колев е инжeнер магистър по компютърни системи от ТУ-София. Започнал кето 2015 година, като една от поредните диети и ревностен почитател оттогава. Като инжeнер е очарован от логиката и простотата на науката зад кето храненето.