Топ 14 на страховете свързани със Кето и ВМНВ лайфстайл Част 2

Топ 14 на страховете свързани със Кето и ВМНВ лайфстайл Част 2

И така продължаваме с 2-ра част на най-разпространените страхове и притеснения, които хората имат преди да започнат КЕТО и ВМНВ или пък по време на режима. Ето ги и тях:

Може ли нискo въглехидратната диета да ви поттиснe и да доведе до депресия? depression

Депресия: Не е вероятно. Но, през първата седмица или две от диетата с ниско съдържание на въглехидрати, често срещани са симптоми, подобни на тези на депресията (като летаргия, умора, раздразнителност, мозъчна мъгла). Така нареченият Кето грип.

Тези проблеми обикновено изчезват в рамките на няколко дни или седмица. Те често могат да бъдат избегнати в по-голямата си част чрез получаване на достатъчно течности и соли – например чаша бульон 1-2 пъти на ден.

Дългосрочно диетата с ниско съдържание на въглехидрати често има обратен ефект. Влизането в кетозата често кара хората да се чувстват много енергични и могат да увеличат умственото си представяне и издръжливост. Хората много често споменават “умствената яснота”, която изпитват.

Изследванията на психичното състояние на диетата с ниско съдържание на въглехидрати като цяло не показват нито промяна, нито леко подобрение в сравнение с преди започване на диета. Имайте предвид, че проучванията показват средния резултат за контролна група хора. Някои хора може да се чувстват по-зле, докато други да се чувстват по-добре.

Една от причините, поради които някои хора може да се чувстват депресирани е, ако имат зависимост към награди състоящи се от  висококачествени сладки храни (шоколад, торта и тн). Премахването на тези храни, когато хората са пристрастени към тях, може да доведе до временни чувства на загуба и тъга, подобни на симптомите на депресия. То е точно като ефекта на отдръпване от никотин или алкохол, когато човек е пристрастен.

За щастие, след като са изминали ранните симптоми на отнемане, освобождаването от зависимост е невероятно и дава възможност на хората да водят по-пълноценен и щастлив живот. Така че определено си струва борбата със зависимостите от сладки храни.

И накрая, за да направите КЕТО и ВМНВ свой начин на живот и да се чувствате страхотно дълго време, се изисква вкусна храна и прост, и приятен начин на живот. Чувствайте се свободни да използвате нашите ресурси, за да ускорите процеса.

Има ли негативен ефект върху физическите натоварвания и упражнения, когато сме на Кето и ВМНВ?  Exercise and low carb

Физическите натоварвания и упражнения при тези режими, биха могли  добри, лоши, неутрални или дори фантастични за упражнения. Зависи.

През първите няколко седмици, когато преминавате от диета, богата на въглехидрати към диета с ниско съдържание на въглехидрати, капацитетът ви във витнес, най-вероятно ще намалее. Това се дължи на нисковъглехидритния грип, но ще мине след около седмица или две.

След няколко седмици на адаптиране, хората често се чувстват поне толкова добри, колкото и преди, когато се упражняват. Особено, ако се уверят, че приемат достатъчно течности и сол.

Освен това, за спортистите, на които е необходима издръжливост има много ползи от адаптирането към мазнините и храненето на LCHF. Например, това е видно от факта, че двамата най-добри състезатели по колоездене (един доста дълъг откъм време спорт, с голяма нужда за издръжливост) в Tour de France 2016 са били под някаква форма на диета с ниско съдържание на въглехидрати.

Повечето въглехидрати обаче вероятно са необходими за спортове, в които не се нуждаете от издръжливост, като например спринт, вдигане на шанги и т.н. В тези случаи може да е добра идея да вземете повече въглехидрати в деня, в който трябва да изпълните тези упражнения , например по време на състезателен ден. Тук става въпрос, в случай на тежки тренировки или професионално занимание със спорт, който изисква експлозивност и енергия за кратък период от време.

Вярно ли е, че този режим влияе лошо на чревните ви бактерии? Gut bacteria

Чревни бактерии,  вероятно не. В момента има много изследвания, които се провеждат върху чревните бактерии. Основният проблем с много от изследванията за чревните бактерии и диетата е объркващото статистическо взаимодействие с причинно-следствената връзка, т.е. достигането до слаби предположения, които погрешно са наречени доказателства.

Не може да се каже много, дори по-скоро нищо не може да се каже за здравните ефекти от промените в микробиома (това е модерната дума за чревните бактерии) при нисковъглехидратната диета, освен само че тя се променя. Много хора обаче съобщават, че имат по-малко стомашно-чревен стрес и подуване след като са започнали диета с ниско съдържание на въглехидрати.

Най-важното нещо, което трябва да направите за чревните бактерии, е да не използвате антибиотици, освен ако не е нужно. И дори тогава ги избягвайте максимално. Те са убиец на бактериите от всички видове (и добри и лоши).

Възможно ли да получите запек? 

Да. Запекът е възможен нежелан ефект, който може да възникне, особено през началният период , тъй като храносмилателната ви система може да се нуждае от време за адаптиране. Обикновено може да се облекчи чрез пиене на повече вода и увеличаване на приема на сол, приемане на повече фибри или, ако е необходимо, добавяне на мляко от магнезий. Ако страдате от проблеми със запек, когато започнете да приемате ниско ниво на въглехидрати, това обикновено е временно явление.

Можете ли да получите остеопороза? osteoporosis

И тук отговорът е не. Съществува една теория, че консумацията на храни с ниско съдържание на въглехидрати може да доведе до остеопороза, поради това, че кръвта е “кисела” и извлича минерали от костите. Но тази теория е опровергана по няколко начина.

Например, при нормални обстоятелства рН на кръвта не се променя в зависимост от това, което ядете. РН на кръвта е строго контролирано в много тесен диапазон – в противен случай ще умрем.

Тази теория обикновено се основава на идеята, че диетата, богата на протеини, ще направи кръвта кисела, което е вредно за костите. Това е обратното на това, което показва изследванията – хората, които ядат повече протеини, са склонни да имат по-силни кости. Разглеждайки всички научни постижения през 2017 г., има тотална липса на подкрепа на идеята, че яденето на протеини е нещо вредно за вашите кости.

И финално, многократните проучвания не показват негативен ефект върху костната плътност при хора, които следват ВМНВ и Кето режими, дори и след няколко години.

Има ли ниски въглехидрати причини косопад? hair

Да, понякога може да се случи.

Временното изтъняване на косата може да се дължи на много различни причини, включително всяка голяма промяна в хранителният режим на човек. Това е особено валидно при строго ограничаване на калориите (например гладуване), но това може да се случи и понякога при диета с ниско съдържание на въглехидрати.

Този вид временно изтъняване на косата обикновено се случва в период от 3-6 месеца след голяма промяна в хранителният режим или някакъв друг вид стресиращо преживяване за тялото. След период на загуба на повече коса от обичайното, загубените косми отново израстват, така че косата завършва с дебелина на косъма, така както преди.

Отговорно може  да се каже, че мнозинство от хората, които са преминали на този режим,  никога не изпитват този ефект. Освен това възможно е да се сведе до минимум този риск, като не правите диета с ниски въглехидрати и ниско съдържание на мазнини по едно и също време, т.е. да избягване глад. Не забравяйте да ядете достатъчно мазнини, за да се чувствате доволни.

 Има ли възможност КЕТО и ВМНВ да причинява кетоацидоза? Ketoacidosis

Не, много хора бъркат кетоацидоза с кетоза. Кетоацидозата е рядко и опасно заболяване, което се случва най-вече при хора с диабет тип 1, ако не приемат инсулин.

Кетозата, от друга страна, е 100% естествено и безопасно състояние, под пълния контрол на тялото. Това може да се дължи на диета с ниско съдържание на въглехидрати или при фастинг (кратък период на гладуване).

При нормални обстоятелства, строга диета с ниско съдържание на въглехидрати никога не води до кетоацидоза. Това води до кетоза, естествено и безопасно състояние, което позволява на организма бързо да изгаря големи количества мазнини.

 

 

Оригиналният текст на статията можете да намерите на следният адрес: https://www.dietdoctor.com/low-carb/fears. 

Всички права върху текста и снимките са собственост на  Diet Doctor (https://www.dietdoctor.com/terms#copyright). 

Ivo Dimitrov

Иво Димитров е дипломиран Икономист и Финансист от УНСС, София. 
Баща е на дъщеря, има дълга кариера в корпоративният свят, прераснала в свободния дух на предприемачеството. Спортът и здравословното хранене са сред основните нещата, които иска да предаде на дъщеря си и на всички подрастващи, за да водят по-стойностен живот.