Топ 14 на страховете свързани със Кето и ВМНВ лайфстайл Част 1

Топ 14 на страховете свързани със Кето и ВМНВ лайфстайл Част 1

Днешният материал е взет назаем от dietdoctor.com  и им благодарим за любезното предоставяне и възможността да го предоставим на нашата аудитория.

Материалът касае най-често срещаните притеснения у хората преди и/или по време на Кето и ВМНВ режим.

В него ще ви покажем топ 14 от тях.

Изобщо не е необичайно хората да са скептични към диетата с ниско съдържание на въглехидрати в началото, особено след като сме били консултирани в продължение на десетилетия, че диетата с високо съдържание на въглехидрати и ниско съдържание на мазнини е правилният за нас хранителен режим.

Разбира се ние не искаме никакви неоснователни страхове от миналото да попречат на хората да се възползват от предимствата на диетата с ниско съдържание на въглехидрати. Така че ето кратко обяснение, защо повечето от тези страхове са неоснователни и не бива да ви притесняват.

Ние също така искаме да направим ВМНВ режим прост, а това включва да бъдем много авантюристични и откровени за потенциалните проблеми, които биха възникнали и как да се справим с тях. Някои проблеми всъщност могат да възникнат при режим с ниско съдържание на въглехидрати и може да ви  бъде много полезно да знаете за тях и какво може да се направи,  за да се избегнат.

Ето и най-често срещаните страхове, които хората  имат за нашият режим:

Дали наситените мазнини ще запушат артериите ми и ще ми докарат инфаркт? time-saturated-fat-butter-cover-sm

Категорично не. Това е един от най-широко разпроестранените митове в последните десетилетия.  За щастие през последните няколко години все повече експерти и организации осъзнават, че естествените наситени мазнини са напълно ок за консумация  и здравословни.

Наситените мазнини се намират в истинските храни, които сме консумирали по време на еволюцията си (Например масло, свинска мас, лой, месо, кокосово масло, сметана, сирене и др). Напълно нормално е да се консумират наситени мазнини, тъй като се намират в много естествени храни, дори и човешкото майчино мляко е пълно с такива.

През последните десет години много от наблюденията и анализите върху цялата наука стигнаха до извода, че няма връзка между наситените мазнини и сърдечните заболявания.  Този факт е признат и в много изтъкнати медии като например TIME.Или WSJ. Това просто беше грешка.

Така че, не се страхувайте от наситените мазнини.

Дали нисковъглехидратната диета причинява висок холестерол? LDL cholesterol

Диетата с ниско съдържание на въглехидрати има тенденция да подобрява профила на холестерола, като увеличава нивата на “добрия” HDL холестерол и намалява нивата на вредните триглицериди. Това са промени за добро, които водят до подобрено здраве.

По отношение на “лошия” LDL холестерол, при повечето хора не се забелязват значителни промени по време на ВМНВ режим. Въпреки това, някои хора могат да намалят или (по-често) да повишат нивата на LDL донякъде. Обърнете внимание, че проучванията показват, че  хората над 60-годишна възраст са склонни да живеят по-дълго с по-високи нива на LDL

Взети заедно, проучванията показват, че диетите с ниско съдържание на въглехидрати по принцип подобряват рисковите фактори за заболяването, включително холестерола.

За малка част от хората, обаче, холестеролът може да достигне необичайно високи нива при ВМНВ режим. В тези ситуации може да си струва адаптация на ржима, за да се нормализират нивата на холестерола.

 

Заключение: Диети с ниско съдържание на въглехидрати и високо съдържание на мазнини средно подобряват профила на холестерола и намаляват повечето рискови фактори за заболяване. Ефектът от това е демонстриран в проучване от 2010 г., което показва намаляване на атеросклерозата след две години при диета с ниско съдържание на въглехидрати и високо съдържание на мазнини.

За да функционира добре мозъкът се нуждае от въглехидрати? brain

Това не е вярно, когато сте на ВМНВ или КЕТО режим. На строга диета с ниско съдържание на въглехидрати мозъкът може да бъде основно захранван с мазнини. Мазнините се превръщат в черния дроб в кетони, които се използват от мозъка като гориво. Имаме посветена статия на тази тема.

Това означава, че изгарянето на мазнините се увеличава значително, което е голямо предимство за хората, които искат да загубят наднорменото тегло. Освен това нашето тяло може да произведе глюкозата, от която се нуждае, чрез процес, наречен глюконеогенеза, превръщайки други хранителни вещества в глюкоза.

Няма нужда от въглехидрати в храната, за да може мозъкът да функционира добре.

Още едно бих казал социално притеснение е дали ниско въглехидратната диета влияние негативно върху околната среда? cow

Не. Това е често срещано недоразумение, че този режим  изисква консумирането на много протеини, включително месото, което го прави лоша за околната среда. Това просто не е вярно. Една диета с ниско съдържание на въглехидрати трябва да съдържа повече мазнини, а не повече протеини. Ето защо често се нарича LCHF диета (ниско съдържание на въглехидрати, с високо съдържание на мазнини).

Количеството на протеина трябва да остане умерено – почти същото като при другите диети. Така че няма нужда да ядете повече месо, само защото сте на диета с ниско съдържание на въглехидрати. В действителност е много възможно дори да ядете вегетарианска диета с ниско съдържание на въглехидрати, ако искате.

В допълнение, въздействието на производството на месо върху околната среда зависи от много фактори. Купувате ли си органична, без пестициди, местно отглеждана на свободна паша храна? Това е много природосъобразно! По този начин се  намалява натоварването с пестициди, не се изчерпва почвата откъм хранителни вещества и позволява повече въглероден диоксид да се съхранява в почвата.

Ползата за околната среда от богатите на въглехидрати монокултури като соя, захар и царевица също е очевидно надценена. Тези култури, които се отглеждат с пестициди намаляват биологичното разнообразие и допринасят за замърсяването в много по-голяма степен, отколкото да кажем, биодинамична кравеферма.

И най-накрая диетата с ниско съдържание на въглехидрати често води до това хората да ядат по-малко храна, тъй като тя е много засищаща. След значителна загуба на тегло хората се нуждаят от още по-малко храна. Необходимостта от по-малко храна и нуждата да се яде по-рядко е благоприятна за околната среда.

Заключение: ВМНВ режим трябва да бъде умерен в количеството протеини – напр. месо – и в този аспект не оказва влияние върху околната среда, повечето отколкото други режими. Ако все пак решите да ядете повече месо от обикновено, въздействието върху околната среда зависи в голяма степен от това как са били отгледани животните.

Можете ли да получите недостиг на хранителни вещества при нискo въглехидратна диета? Nutritents

По скоро е точно обратното. Храните, консумирани в нашият режим, са силно питателни. Например яйцата  могат да осигурят най-пълноценното хранене спрямо която и да е друга храна на планетата. Помислете, че от хранителните вещества, които се съдържат в яйцето може да се създаде цял един живот: този на пилето. Няма вариант пилето да се излюпи и да получи някои витамини.  Докато расте в яйцето, то получава всиако необходимо. И така ние като ядем яйце, получаваме всички тези хранителни вещества.

Месото, рибата и зеленчуците също са силно питателна храна. И много хора, които следват режима са склонни да заменят бедните на хранителни вещества тестени изделия, ориз и картофи с храна богата на полезни  вещества като зеленчуци.

Проучванията показват, че диетата с ниско съдържание на въглехидрати може да бъде допълнена с хранителни вещества.

В сравнение с това, брашното, което се консумира в днешно време е повече или по-малко лишено от каквито и да било полезни вещества, освен чистото нишесте. Затова и има законово изискване за добавяне на витамини към брашното, така че хората, които ядат много от него не получават недостиг на витамини.

 

Може ли ВМНВ да увреди щитовидната жлеза? thyroid2

И това притеснение  е неоснователно. Ако се храните с добре формулирана храна с ниско съдържание на въглехидрати, това означава, че замествате въглехидратите със здравословна мазнина. В този случай е много малко вероятно режима ви да повлияе на щитовидната жлеза отрицателно.

Дългосрочно гладуване или калорийно ограничените диети биха могли да доведат до хипотиреоидизъм (недостатъчно активна щитовидната жлеза). Но, в режима на ВМНВ хранене вие не гладувате.

Всъщност, много хора, които губят значителни количества тегло, в следсвтие се нуждаят от по-малко лекарства за щитовидната жлеза и понякога могат да спрат да ги приемат напълно. Но, това вероятно е само положителен ефект на отслабналото тяло, нуждаещо се от по-малко хормон на щитовидната жлеза.

Това означава, че ако имате хипотиреоидизъм и приематае като добавка  хормона на щитовидната жлеза, можете да започнете КЕТО и ВМНВМ като всеки и да продължите да си правите редовни прегледи, както обикновено. Ако загубите много от теглото си, може би е разумно да си направите допълнителна проверка на хормоните на щитовидната жлеза веднъж на всеки път, когато отслабвате с  15 килограма. Може би дотогава може да е време да намалите дозата си.

В заключение: Яжте достатъчно, за да се чувствате доволни, а щитовидната жлеза ще бъде наред.

Може ли КЕТО и ВМНВМ режим  да увредят бъбреците? kidneys

Много малко вероятно. Много хора все още вярват, че диетата с ниско съдържание на въглехидрати задължително е с много високо съдържание на протеини, което може да постави натиск върху бъбреците. Това е мит, основаващ се на две недоразумения:

Първо, добре формулирана диета с ниско съдържание на въглехидрати е с високо съдържание на мазнини, а не с високо съдържание на протеини. Количеството месо, трябва да бъде умерено, както при повечето диети. Няма полза от консумирането на прекомерни количества протеини. Това може дори да е вредно за диетата с ниско съдържание на въглехидрати, тъй като излишъкът от протеини се превръща в глюкоза, точно както повечето диетични въглехидрати.

Тъй като диетата с ниско съдържание на въглехидрати не е с високо съдържание на протеини, целият “проблем” зад този страх просто не трябва да съществува.

На второ място, хората с нормална бъбречна функция могат да се справят с много прекомерни протеини без никакъв проблем за бъбреците.

Дори ако хората биха избрали да ядат прекомерно протеини, това ще бъде проблем само ако бъбреците вече са сериозно повредени. Пример за това е краен стадий на бъбречно заболяване, който е близък до необходимостта от диализа. По принцип, ако имате тежко бъбречно заболяване и ви е казано да ограничите протеина, трябва да го направите. Но това все пак ще ви позволи да се храните успешно с диета с ниско съдържание на въглехидрати и високо съдържание на мазнини.

За да обобщим: За хора без бъбречни заболявания няма причина да се притеснявате за прекомерния протеин. И най-важното е, че няма нужда някой да яде прекомерно количество белтъчини по време на КЕТО И ВМНВ режим на първо място.

Всъщност чрез понижаване на повишените захари в кръвта нисковъглехидратната диета в действителност може да предпази бъбреците от една от най-честите причини за увреждане. Съгласно това проучване  хората с диабет, които са на КЕТО или ВМНВ режим би моглъл да помогне в подобряване на бъбречната функция,  като се подпомогне контрола на кръвната захар.

 

Ivo Dimitrov

Иво Димитров е дипломиран Икономист и Финансист от УНСС, София. 
Баща е на дъщеря, има дълга кариера в корпоративният свят, прераснала в свободния дух на предприемачеството. Спортът и здравословното хранене са сред основните нещата, които иска да предаде на дъщеря си и на всички подрастващи, за да водят по-стойностен живот.