Сутрин: как да направим деня си хубав?

Сутрин: как да направим деня си хубав?

Сутринта е тази част от деня, която е основополагаща затова как ще изживеем целият ден пред нас. Затова е ключово да спечелим битката със съня и да станем от леглото заредени с позитивна енергия.

А вие как стартирате своят ден? Дали, измъквайки се едвам от леглото и проверявайки веднага телефона си за пропуснати разговори, съобщения, социални мрежи (статуси, лайкове и тн), мейли – дали пък някой колега не е писал през нощта?

Ще споделя с вас някои съвети, които аз следвам за сутрешни ритуали идващи от различни хора.

“Утрото се познава от вечерта”, имаше една такава поговорка май.

Вместо да се мъчите как да се научите да ставате рано, просто се научете да си лягате навреме, така че да имате поне 7ч. сън. Аз съм регулирал лягането (около 22-23), което ми дава възможност да спя 8ч и да ставам към 6-7 без да се налага да използвам аларама. Избягвайки алармата аз вече съм едни гърди напред – няма стрес, няма кортизол за старт на деня:) 

За да си подсигуря добър сън, съм заложил на пълна тъмнина (щори), както и на липсата на електронни устройства в стаята (телефона е в хола, далеч от мен – нито свети, а светлината много прези на съня, нито шуми, нито излъчванията стигат до мен).  Бум, 2-ра точка за мен.

 

 

И така на сутринта ставам без проблеми и излежаване (по принцип никога не ми е било навик) и първото, което правя е да си оправя леглото. Отнема около 30 секунди, но ти дава увереност, че вече си свършил нещо полезно за този ден (дори и друго да не направиш, поне си направил това, което можеш да контролираш).

Хидратация

Следва хидратиране и то не е с кафе! Имайки предвид, че сте спали 7-8 ч, то най-вероятно не сте поемали течност поне от 8-9 ч., което със сигурност води до дехидратция. Аз пия около 300-400 мл. вода със морска сол (или хималайска) и малко лимон. Помага много за хидратацията и електролитният баланс на организма.

Хубаво е да се разтъпчете, да излезнете на светло и на въздух. Тези 3 стъпки в първите 20 мин след ставане дават добър резултат при мен.

 

 

 

 

Време е за кафе

Следва сутрешен тоалет и после включване на кафе машината (очаква ме перфектно еспресо, току що смляно….обожавам мириса и вкуса на кафето).

Преди да изпия първото си кафе за деня отпивам глътка или две зехтин или кокосова мазнина. Целта е да елиминирам дехидратиращият ефект на кафето.

 

 

И така вече сме готови за медитация или пък сутрешна гимнастика, или четене на книга, писане на седмична/дневна програма, слушане на подкаст. Каквото си изберете. Тук сигурно вече повечето от вас ще кажат, че нямат време (децата, закуската, у-ще, работа и тн). Въпрос на избор и организация. Ставайки в 6 сутринта и тръгвайки за работа или за у-ще с дете в 7:30-8 ви оставя почти 2ч само за вас.

Леден душ

Аз правя задължително и студен/леден душ след гимнастиката. Може би вече всички знаете кой е Вим Хофман (The Iceman), но ако не знаете вижте статията ни за него или просто го гугълнете. 

От него съм взел и упражненията за дишане, които в комбинацията с леден душ помагат много за имунната система, периферната нервна, кръвообращението и тн. ПС, следвайте съветите му и не скачайте в леден душ/вана веднага, има си период на адаптация, за да има ефект и смисъл. А и, за да не асоциирате това преживяване със неприятни чувства (нямате нужда от силна доза кортизол).

 

Качвам и един документ от др. Ронда Патрик, за положителните ефекти от студени душове и криотерапия за по-любознателните.

До излизането ви за работа спокойно може да не си гледате телефона или друго електронно устройство. Повярвайте ми не е фатално, света пак ще се върти след това, както и ако някой е харесал снимката ви в Инстаграм също ще е видно по-късно през деня.

Дайте шанс на мозъка си да не се товари с излишна информация от сутринта, и без друго повечето от нас са на компютър в рамките на 5-6ч дневно поне, добавйяки телевизия и други, сметката набъбва.

Закуската

Аз лично не закусвам, защото не изпитвам нужда да се храня веднага след ставане. Така си давам възможност и за фастинг в рамките на 16-18ч до следващото хранене. Храносмилателната система и черният дроб имат повече време за преработка и отдих. Ако, вие сте от хората, които закусват то в това няма нищо лошо. Просто се придържайте към храни богати на мазнини и протеини, и ниски на захари (захарта ще ви даде краткосрочна енергия, но само след час ще сте гладни отново и ще посегнете за храна).

 

 

Пътуването до работата също е чудесна възможност за медитация, осъзнаване, планове и мисли, и тн. И може да бъде зареждащо и освобождаващо, ако изберем да се фокусираме върху малките позитивни неща, вместо  върху трафика, шофьорите, които ни изнервят и тн. Отново е въпрос на избор.

Както казва един индийски гуру: Въпрос на избор е дали да съм щастлив или не. И когато разбрах, че това зависи от мен, то избора беше много лесен! Цитирам по памет, може и да не е точно така. Справка тук.

 

 

 

 

 

 

Както виждате възможности много, всичко е във вашите ръце, пардон в главата най-вече. От там тръгва всичко. Дайте си шанс, бъдете постоянни и ще успеете да изградите нови навици, които ще подобрят здравето и усещането ви за един (пореден) прекрасен ден пред вас.

 

 

 

 

 

Ivo Dimitrov

Иво Димитров е дипломиран Икономист и Финансист от УНСС, София. 
Баща е на дъщеря, има дълга кариера в корпоративният свят, прераснала в свободния дух на предприемачеството. Спортът и здравословното хранене са сред основните нещата, които иска да предаде на дъщеря си и на всички подрастващи, за да водят по-стойностен живот.